NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. janvārī, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
11
11

#Spēkāno2022: 1. janvārī stājas spēkā 32 likumi un 59 MK noteikumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 1. janvārī stājas spēkā 223 tiesību akti, no tiem 32 likumi un 59 Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas iepriekš publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Savukārt 97 tiesību akti, sākoties 2022. gadam, spēku zaudē. Viena no būtiskākajām izmaiņām tiesību aktu pieejamības jomā jaunajā gadā attiecas uz pašvaldību saistošajiem noteikumiem, kas turpmāk būs pieejami vienuviet, nevis izkaisīti dažādos formātos Latvijas novadu mājaslapās.

Piektdien, 31. decembrī, nāca klajā oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” (pieejams vietnē vestnesis.lv) gada pēdējais laidiens Nr. 252A, tādējādi noslēdzot 2021. gada oficiālo publikāciju izziņošanu ar 11 tiesību aktiem. 

Līdz ar to ir noslēdzies to tiesību aktu saraksts, kas stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī. Tādu ir 223, kas ir vairāk nekā pērn, kad 1. janvārī stājās spēkā 138 tiesību akti.  

Oficiālās publikācijas 2021. gadā 

Kopumā 2021. gadā iznācis 401 oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” laidiens (t. sk. 149 papildu laidieni) ar tiesību aktiem, oficiālo informāciju un paziņojumiem.  

Lai ārkārtējo situāciju laikā nodrošinātu tiesību aktu tūlītēju publicēšanu, vienas dienas laikā ir iznākuši pat četri oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” laidieni. 

Šogad oficiālajā izdevumā publicēti:  

  • 4600 tiesību akti un oficiālā informācija, t. sk. 317 likumi, 898 Ministru kabineta noteikumi, 864 pašvaldību saistošie noteikumi; 
  • 73 129 oficiālie paziņojumi (izsoles, mantojumu ziņas, privatizācijas ziņas, paziņojumi kreditoriem, vēstis par laulāto mantiskajām attiecībām u. c.), no tiem, piemēram, izsoles ieraksti  4429. 

Kur meklēt izmaiņas tiesību aktos

Visi tiesību akti, kas iepriekš publicēti “Latvijas Vēstnesī”, vienkopus  pieejami oficiālā izdevēja tiesību aktu vietnē likumi.lv.

Ja interesē konkrēti atlasīt tikai tās izmaiņas tiesību aktos, kas stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī, jāveic šādi soļi:

2022. gadā visu pašvaldību saistošie noteikumi vienkopus

Viena no būtiskākajām izmaiņām 2022. gadā − ar 1. janvāri arī visu pašvaldību saistošie noteikumi tiks oficiāli publicēti vienuviet – oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, nevis izkaisīti dažādos formātos Latvijas novadu mājaslapās.

To paredz grozījumi likuma “Par pašvaldībām” 45. panta piektajā daļā (spēkā no 01.01.2022.), kas noteic: “Valstspilsētas pašvaldības, kā arī novada domes, saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu publicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.”

Tas nozīmē, ka turpmāk visi ārējie normatīvie akti (likumi, Ministru kabineta noteikumi, pašvaldību saistošie noteikumi) tiks publicēti vienuviet – oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” –, kā arī sistematizētā un konsolidētā veidā tie būs ērti lietojami oficiālā izdevēja tiesību aktu vietnē likumi.lv.

Kur meklēt skaidrojumus par izmaiņām

Turpinot iepriekšējos gados iedibināto praksi, oficiālā izdevēja uzturētais valsts, tiesiskās informācijas un pilsoniskās izglītības portāls "Cilvēks. Valsts. Likums" (LV portāls – lvportals.lv) veido 2022. gada izmaiņu apkopojumu atsevišķā publikāciju ciklā “Spēkā no 2022. gada janvāra”.

2022. gads iesākas ar vairākām būtiskā izmaiņām tiesību aktos un reformām, kas ietekmēs daudzu Latvijas iedzīvotāju ikdienu. Piemēram, no 2022. gada 1. janvāra tiek īstenota ģimenes valsts pabalstu reforma, kas nozīmē lielāku ikmēneša atbalstu vecākiem.

Informācija par izmaiņām sociālās politikas un pakalpojumu jomā 2022. gadā pieejama šeit:

Savukārt trūcīgām un maznodrošinātām personām, kuras ieslīgušas kredītu parādu jūgā, kuru kopējā summa nepārsniedz piecus tūkstošus eiro, no jaunā gada tiek nodrošināta iespēja sakārtot savas finanses un atjaunot maksātspēju, izejot vienkāršotu parādu dzēšanas procedūru un apgūstot finanšu pratības pamatus.

Sākot ar jauno, 2022. gadu, tiek dots starta šāviens ilgi gaidītai piespiedu nomas reformai, kas tiem iedzīvotājiem, kuru būves atrodas uz citas personas īpašumā esošas zemes, piedāvā tiesisko ietvaru dalītā īpašuma attiecībās – vienotu 4% likumiskās lietošanas maksu par zemi.

Plasāk par tēmu:  

2022. gadā gaidāmas izmaiņas arī nodokļu jomā. Tās apkopotas publikācijā – Izmaiņas nodokļu regulējumā no 2022. gada.

Piemēram, 1. janvārī noslēdzas jau iepriekšējos gados noteiktais pārejas periods patentmaksātājiem, kas nozīmē, ka turpmāk saimnieciskās darbības vairs nevarēs maksāt patentmaksu, kas ir saglabāta tikai dažām nodokļu maksātāju grupām. Saimnieciskās darbības veicēji, kuri līdz šim veica patentmaksājumus, var izvēlēties – maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās iemaksas vispārējā režīmā vai arī mikrouzņēmumu nodokli.

Tikmēr tās sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), kurām pašreiz vēl ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss, no 2022. gada 1. janvāra to zaudē un automātiski kļūs par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājām.

Plašāk par tēmu:

Uzņēmējiem un grāmatvežiem būtiski zināt, ka 2022. gadā stājas spēkā jauns Grāmatvedības likums, kas izstrādāts atbilstošu mūsdienu tehnoloģiju prasībām, papildināts ar jaunām normām elektroniskajiem dokumentiem, pienākumiem un tiesībām uzņēmuma vadītājam, atvieglotiem nosacījumiem biedrībām un reliģiskām organizācijām. Likumā noteikts grāmatveža un ārpakalpojuma grāmatveža statuss un izglītības prasības.

Plašāk par tēmu:

Jaunajā gadā noslēdzas arī pārejas periods piemājas kanalizācijas sistēmu sakārtošanai pilsētās un ciemos un turpmāk tām ir jāatbilst noteiktām prasībām. Dabas draugiem, kuri plāno jauna auto iegādi, labā ziņa, ka ir stājušies spēkā  noteikumi valsts atbalstam elektroauto iegādei. Savukārt 2022. gada sākumā, no 1. februāra, sāks darboties depozīta sistēma.

Tematisko atvērumu #spēkāno2022 LV portāla redakcija regulāri papildinās ar jauniem skaidrojumiem par iedzīvotājiem aktuālajiem jaunumiem tiesiskajā regulējumā arī turpmāk. Piemēram, janvāra pirmajā darba nedēļā plašāk skaidrosim par nepilngadīgu personu sodu reformu un izmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodokļa jomā. 

Zini un izmanto!

LV portāla redakcija saviem lasītājiem novēl veiksmīgu, zinātkāru un tiesībpratīgu 2022. gadu!

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI