SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. decembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
7
7

Nākamgad SIA mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa nebūs

Stājas spēkā 01.01.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, kuri ir SIA, mikrouzņēmumu nodokli var turpināt maksāt tikai līdz 2021. gada 31. decembrim. 2022. gadā SIA kļūs par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājām.

FOTO: Freepik

No 2022. gada 1. janvāra tās sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), kurām pašreiz vēl ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss, to zaudēs un automātiski kļūs par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājām.

Turpinot mikrouzņēmumu nodokļa reformu, no 2021. gada 1. janvāra mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu vairs nevar iegūt sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA), tika mainītas arī nodokļa likmes, ieviesti jauni sociālās apdrošināšanas noteikumi. LV portāls jau rakstīja, ka mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņām dažādām situācijām tika noteikts arī pārejas periods jau reģistrētajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem.

Pirms gada pieņemtajos grozījumos Mikrouzņēmumu nodokļa likuma pārejas noteikumu 36. punktā tika noteikts: “Jau reģistrētais mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs – sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) – zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar 2022. gada 1. janvāri un kļūst par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju.”

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka, sākot ar 2022. gada 1. janvāri, šīm SIA būs jāmaksā uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN), bet līdz 2022. gada 5. janvārim VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) jāiesniedz ziņas par darba ņēmēju – mikrouzņēmuma īpašnieku –, norādot mikrouzņēmuma darba ņēmēja statusa zaudēšanu ar 2021. gada 31. decembri (ziņu kods 25).

Savukārt, ja SIA valdes loceklim ir noteikta atlīdzība un par viņu ir veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas*, tad EDS jāiesniedz ziņas par darba ņēmējiem, norādot ziņu kodu 11 – darba ņēmēja statusa iegūšana.

Ziņas par darba ņēmējiem jāiesniedz elektroniski, VID EDS, sadaļā “Dokumenti/Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti”.

Ar informāciju par nodokļu maksāšanu SIA statusā VID aicina iepazīties tīmekļvietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Valsts ieņēmumu dienests norāda: “UIN maksā neatkarīgi no gada laikā gūto ienākumu apmēra – tikai tad, ja SIA sadalīs peļņu dividendēs vai tām pielīdzinātās izmaksās, veiks ar saimniecisko darbību nesaistītus izdevumus, veiks palielinātus procentu maksājumus, sniegs aizdevumus saistītām personām u. tml.”

Uzņēmumu ienākuma nodokli maksā pēc 20% likmes no nodokļa bāzes, kuru veido sadalītā peļņa un nosacīti sadalītā peļņa. Uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju aizpilda un nodokli maksā tajā mēnesī, kurā veidojas nodokļa bāze. Vairāk informācijas skatīt VID tīmekļvietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi/Uzņēmumu ienākuma nodoklis”.

Aktuālā informācija par izmaiņām nodokļu jomā 2021. gadā pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Nodokļu izmaiņas 2021/Esmu MUN maksātājs”. Tajā pieejami arī visu līdzšinējo VID semināru videoieraksti, prezentācijas un atbildes uz semināru laikā uzdotajiem jautājumiem.

Kas MUN maksātāja statusā varēs turpināt darboties

Pēc 2022. gada 1. janvāra mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusā bez izmaiņām varēs turpināt darboties, ja kā PVN maksātājs nav reģistrēts:

  • individuālais komersants;
  • individuālais uzņēmums;
  • zemnieka vai zvejnieka saimniecība;
  • fiziskā persona, kura reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs.

Mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā ir 25%, bet apgrozījuma pārsniegumam virs 25 000 eiro gadā – 40%.

Par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju tiek uzskatīta tikai viena persona – mikrouzņēmuma īpašnieks –, kurš ieguvis MUN maksātāja statusu.

No mikrouzņēmumu nodokļa 80% tiek novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), 20% ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu nevar piemērot darbinieku algām. Pilnvērtīgākai sociālajai apdrošināšanai likums nosaka: “Ja mikrouzņēmumam ir darbinieks, tad darbinieka ienākumam piemēro darbaspēka nodokļus vispārējā kārtībā – veic sociālās iemaksas un ietur algas nodokli – saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” un likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.”

Darba devējs darba algai piemēro šādas nodokļu likmes:

  • IIN likme 20%—23% – visam mēneša ienākumam līdz 1667 eiro;
  • IIN likme 23% – mēneša ienākuma daļai, kas pārsniedz 1667 eiro;
  • VSAOI 34,09% – vispārējā gadījumā (no tiem 23,49% – darba devēja daļa, 10,50% – darba ņēmēja daļa).

VID sabiedrisko attiecību daļa informācijā par mikrouzņēmumu maksātājām SIA, kas no nākamā gada kļūs par UIN maksātājām, norāda: “Jautājumu vai neskaidrību gadījumā VID aicina zvanīt uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000 vai uzdot savu jautājumu rakstiski VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Svarīgi, ka, zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.”

* VID paskaidrojums: Darba ņēmējs ir komercsabiedrības valdes loceklis, ja atlīdzība ir faktiski noteikta, kā arī kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu 5, un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI