NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
23. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
6
6

Starptautiskā konferencē Rīgā spriedīs par proliferācijas finansēšanas sankcijām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

27. un 28. maijā Rīgā norisināsies starptautiska konference “Kā uzlabot efektivitāti IO.11? Izaicinājumi mērķētu finanšu sankciju īstenošanā”, kas veltīta proliferācijas (masveida iznīcināšanas ieroču izgatavošanas, glabāšanas, pārvietošanas, lietošanas vai izplatīšanas) finansēšanas apkarošanas jautājumiem.

Latvija kā vienu no 2019. gada prioritātēm ir izvirzījusi mērķētu finanšu sankciju sistēmas pilnveidošanu. Šī ir aktuāla tēma ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs, tāpēc ir svarīgi veidot vienotu sadarbības partneru izpratni par šo sistēmu un tās darbības nepieciešamību, – norāda Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests. Ļoti svarīgi ir nepieļaut masu iznīcināšanas ieroču izplatību laikā, kad starptautiskajai sabiedrībai ir aktuāli terorisma draudi. Valstīm visā pasaulē ir jāstrādā kopā, lai samazinātu iespēju, ka masu iznīcināšanas ieroči varētu nonākt teroristu rokās, nestabilās valstīs vai melnajā tirgū.

Konferencē “Kā uzlabot efektivitāti IO.11?” gan Latvijas, gan starptautiskie eksperti diskutēs par izaicinājumiem mērķētu finanšu sankciju īstenošanā. Immediate Outcome 11 (IO.11) ir efektivitātes rādītājs “Mērķētas finanšu sankcijas proliferācijas finansēšanas apkarošanai” pēc Finanšu darījumu darba grupas (FATF)1 standartiem. Foruma mērķis ir apvienot attiecīgās valsts iestādes un augsta līmeņa speciālistus no dažādām valstīm jautājumā par minēto standartu efektīvu īstenošanu attiecībā uz proliferācijas jautājumiem.

ASV Valsts kases pārstāvis konferencē izklāstīs ASV pieredzi, kā efektīvi novērst ieroču izplatīšanas finansēšanu un kā sastādīt valsts ieroču izplatīšanas finansēšanas riska novērtējumu. Foruma darba kārtībā ir arī jautājumi par proliferācijas finansēšanas tipoloģiju, FATF nākotnes projektiem publiskā un privātā sektora jautājumos, ANO Drošības padomes rezolūciju lomu u.c. Konferences noslēgumā paredzēta diskusija par publiskā un privātā sektora sadarbību šajā jomā.

Proliferācija ir kodolieroču, ķīmisko, bakterioloģisko, bioloģisko, toksisko vai citu masveida iznīcināšanas ieroču, to nogādes līdzekļu un saistīto materiālu nodošana un eksports.

1 Finanšu darījumu darba grupa ir starpvaldību struktūra, kuru 1989. gadā izveidojuši tās dalībvalstu jurisdikciju ministri.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI