E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4387
Lasīšanai: 5 minūtes

Par patērētāja parāda piedziņu un līgumsodu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2014
Artūrs S

Labdien! Es paņēmu 800 EUR patērētāja kredītu 4 gadus atpakaļ un tikai tagad saņēmu vēstuli no Inkasso (parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs) par nepieciešamu samaksāt 800 EUR parādu + 250 EUR % sodu. Nevaru saprast 3 jautājumus: 1) Vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs (PAPS) var iet tagad uz tiesu? Man ir zināšanas (bet tikai no avīzēm), ka likumi mainījušies un pēc trim gadiem viņiem vairs nav iespējas vērsties tiesā. Ja tas ir patiesība, vai jūs varat lūdzu pateikt, kāda likumā pantā tas ir rakstīts? 2) Vai PAPS var nobloķēt manu bankas kontu? Cik es sapratu, to var izdarīt tikai tiesas izpildītājs pēc tiesas lēmuma, bet PAPS draud pa telefonu, ka konts būs nobloķēts, ja nesamaksāšu līdz noteiktam datumam. 3) Vai patiesība, ka tagad sods par kavētiem maksājumiem var būt tikai 10%, t.i., 80 EUR, nevis 250 EUR? Paldies!

A
atbild:
21. maijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Vineta Ore, Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Vineta Ore norāda, ka PTAC parasti iesaka vispirms vērsties pie konkrētās sabiedrības un, ja pēc vēršanās pie sabiedrības un iebildumu iesniegšanas patērētājam nav izdevies strīdu atrisināt, viņam ir tiesības iesniegt iesniegumu PTAC. Iesniegumu PTAC var iesniegt vai atsūtīt pa pastu Brīvības ielā 55, Rīgā, LV-1010, pievienojot visus rakstveida materiālus, kas pamato strīda esamību un strīda priekšmetu.

Iesniegumā jāapraksta konkrētā strīda situācija un apstākļi, kuros, pēc patērētāja domām, ir noticis patērētāju tiesību pārkāpums, jāizsaka konkrēts lūgums saistībā ar strīda priekšmetu, kā arī jāpievieno vēstules, kuras sūtītas sabiedrībai, atbildes vēstules (vai vēstuļu, ja to ir vairākas) un saistīto līgumu kopijas (atbilstoši Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 26.panta devītajai daļai). Vienlaikus konkrētajā situācijā būtu nepieciešams iesniegt arī līguma kopiju. Atsevišķi norādāms, ka PTAC ir tiesīgs veikt tikai darbības normatīvajos aktos noteiktā kārtībā un civiltiesisku strīdu izskatīšana pēc būtības neietilpst PTAC kompetencē. 

Atbildot uz Jūsu jautājumiem no juridiskā viedokļa, PTAC Finanšu pakalpojumu uzraudzības daļas juriskonsulte Karīna Mališa paskaidro:

1.      Civilprocesa likuma 1.panta pirmā daļa nosaka, ka „katrai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā”. Civillikuma 1895.pants nosaka vispārēju saistību tiesību noilguma termiņu, kas ir 10 gadi. Savukārt Komerclikuma 406.pants (Noilgums) nosaka, ka „no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš”. Līdz ar to attiecīgajā gadījumā ir izvērtējams jautājums, vai Jūsu noslēgtais līgums ir pakļauts Civillikuma vai Komerclikuma regulējumam attiecībā uz noilgumu. Izvērtējumu iespējams veikt, tikai saņemot pilnīgu informāciju par lietas apstākļiem, tajā skaitā pārliecinoties, vai nav bijis kreditora atgādinājums. 

2.  Parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējs nevar nobloķēt Jūsu kontu, jebkādas darbības ar Jūsu kontu iespējams veikt tikai pēc spēkā stājušā tiesas sprieduma, turklāt tikai pēc izpildu lietas nodošanas tiesu izpildītājam, kurš savukārt izpildu lietas ietvaros ir tiesīgs pieprasīt Bankai veikt minētās darbības. Gadījumā ja Jūsu ieskatā sabiedrība, sniedzot informāciju, pārkāpj Parādu ārpustiesas atgūšanas likumā noteikto saskarsmes kultūru, aicinām par to informēt PTAC, iespēju robežās pievienojot Jūsu rīcībā esošos pierādījumus.

3. Attiecībā uz līgumsoda ierobežojumu 10% apmērā, norādām, ka saskaņā ar likumu „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma saistību tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 21.pantu „līgumiem, kuri noslēgti līdz 2013.gada 31.decembrim un kuros ietverts pienākums maksāt līgumsodu, ja šo līgumu darbība turpinās pēc 2014.gada 1.janvāra un līdz 2014.gada 31.decembrim par tiem nav celta prasība tiesā, ar 2015.gada 1.janvāri ir piemērojami grozījumi Civillikuma 1716., 1717. un 1722.pantā par līgumsoda noteikumiem un grozījumi Civillikuma 1843.pantā par parāda samaksas kārtību”. Līdz ar to Jūsu gadījumā noteikums par līgumsoda ierobežojumu 10% apmērā nav attiecināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas