E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4130
Lasīšanai: 5 minūtes

Bērna uzvārda maiņa, ja tēvs nepiekrīt

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2014
Inga Berķe

Labdien, vēlos noskaidrot, kā var veikt bērna uzvārda maiņu, ja bērna tēvs nepiekrīt šai maiņai? Jau gadu bērns dzīvo pie manis, pie tēva brauc brīvdienās 3 reizes mēnesī. Mums ir izveidojusies jauna ģimene, kurā gaidāms vēl viens mazulis. Tā kā tiek plānotas kāzas un mana uzvārda maiņa, tad loģiski spriežot vēlētos, lai visā ģimenē ir viens uzvārds, lai brālim un māsai ejot skolā, nebūtu jāatbild uz jautājumu, kāpēc jums ir dažādi uzvārdi. Vēlos noskaidrot, kā rīkoties, ja tēvs nepiekrīt šai maiņai? Paldies Jums par atsaucību.

A
atbild:
06. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Līga Tetere, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta galvenā inspektore

Tā kā bērna tēvs nepiekrīt tam, ka bērnam tiek dots cita vīrieša uzvārds un, pēc sniegtās informācijas spriežot, uztur regulārus kontaktus un rūpējas par bērnu, iespēja nomainīt uzvārdu  tāpēc, ka tā vēlas bērna māte, nebūs viegli.

Uzvārda ieraksta maiņu Latvijas Republikā regulē:

  • Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums
  • Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums
  • 2013.gada 3.septembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem”

Minētie normatīvie akti paredz tikai divus gadījumus, kādos iespējams mainīt nepilngadīga bērna uzvārdu bez abu vecāku piekrišanas:

  • Ja viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu. Tādā gadījumā Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums pieļauj, ka iesniegumu dzimtsarakstu nodaļai iesniedz bērna tēvs vai māte, vai aizbildnis, tātad – nav nepieciešama abu vecāku piekrišana (4.panta trešā daļa).  
  • Ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi un vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības. Tādā gadījumā MK noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.9. punkts pieļauj bērna uzvārdu nomainīt uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības, bez otra vecāka piekrišanas (135.punkts).

Visos pārējos gadījumos, kad likums pieļauj bērnam mainīt uzvārdu, ir nepieciešama abu vecāku piekrišana. Sīkāku izklāstu par to varat atrast LV portāla skaidrojumā  “Vārda un uzvārda maiņa bērnam”.

Ja starp ieinteresētajām personām ir strīds, pastāv iespēja  vērsties bāriņtiesā ar lūgumu izdot labvēlīgu administratīvo aktu par uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm. Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44.panta trešā daļa noteic, ka dzimtsarakstu nodaļa var labot vai papildināt civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu, pamatojoties uz tiesas spriedumu vai bāriņtiesas lēmumu.

Bāriņtiesas likuma 4.panta otrā daļa paredz, ka bāriņtiesa prioritāri nodrošina bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību.  Bāriņtiesu likuma 19.panta pirmā daļa noteic, ka bāriņtiesa lemj par bērna uzvārda, vārda vai tautības ierakstu, ja vecāki nevar vienoties. Taču šī tiesību norma neparedz konkrētus kritērijus, kas piemērojami šāda jautājuma izlemšanā. Līdz ar to jautājums par bērna uzvārdu izšķirams, lietas faktiskos apstākļus vērtējot pēc vispārējiem bērnu tiesību principiem.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta galvenā inspektore Līga Tetere skaidro, ka bērna uzvārda maiņa nav saistāma tikai ar viena vai otra vecāka gribu. Bērna uzvārda maiņa var notikt tikai un vienīgi, ja tas ir bērna interesēs, kuras aizstāv bāriņtiesa. Tāpēc bāriņtiesa lūgs sniegt skaidrojumu, kāpēc bērna interesēs, nevis viena vai otra vecāka interesēs ir mainīt uzvārdu. Secīgi bāriņtiesa izsauks uz pārrunām bērna tēvu un jautās viņa viedokli par bērna uzvārda maiņu. Jautājuma izlemšanā tiks ņemts vērā visu iesaistīto pušu viedoklis, ieskaitot Jūsu topošā vīra un paša bērna viedoklis, par izveidojušos situāciju un iespēju uzvārdu mainīt. Tāpat  vērtēs, kādas ir bērna attiecības ar bērna tēvu, ar vīrieti, kura uzvārdu vēlaties bērnam dot, un  citus jautājumus, kas ir svarīgi, lai bāriņtiesa varētu pieņemt lēmumu. 

Tostarp bāriņtiesa ņems vērā faktu, ka bērna tēvs par bērnu gādā un regulāri tiekas, tāpat ir izteicis vēlmi, lai bērnam tiktu saglabāts viņa uzvārds. Uzvārds – tā ir bērna identitāte, kas norāda viņa izcelšanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 52 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas