SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. novembrī, 2011
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
5
12
5
12

Uzvārda maiņa bērnam

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzvārda maiņai bērnam ir jāpiekrīt abiem vecākiem. Tikai sasniedzot 18 gadu vecumu, bērns uzvārdu var mainīt patstāvīgi, bez vecāku piekrišanas.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Dzīvē mēdz gadīties visādi, un, iespējams, pienācis tieši tas brīdis, kad gribot negribot nav citas izvēles, kā mainīt savam bērnam uzvārdu. Uzvārda maiņa bērnam, kas vēl nav sasniedzis 15 gadu vecumu, nav viegls ceļš, tomēr ir gadījumi, kad šai maiņai ir pamatoti iemesli un bērna interesēs to ir nepieciešams veikt. LV portāls skaidro, kā to izdarīt, kur vērsties un kādus dokumentus iesniegt, lai šī procedūra noritētu pēc iespējas ātrāk un pareizāk.

Uzvārda iegūšana

Civillikuma 151.pants paredz, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Nepilngadīgie bērni vecāku uzvārda maiņas gadījumā iegūst uzvārdu iepriekšnoteiktā kārtībā.

Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka ar bāriņtiesas lēmumu. Civilstāvokļa aktu likuma 29.pants nosaka, ka gadījumos, kad bērnam līdz dzimšanas fakta reģistrācijai nav atzīta paternitāte, bērna uzvārdu ieraksta atbilstoši mātes uzvārdam.

Objektīvi iemesli

Vārdu un (vai) uzvārdu bērns var mainīt, sasniedzot 15 gadu vecumu, bet šai maiņai ir jābūt pamatotai. Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2.pants nosaka, ka uzvārdu var mainīt tajos gadījumos, ja personai pastāv vismaz viens no septiņiem iemesliem:

  1. vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  2. persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  3. persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  4. persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  5. persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  6. personai mainīts dzimums;
  7. viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte Agija Dobrovoļska norāda, ka nepilngadīgai personai uzvārdu var mainīt arī gadījumā, ja vienam vai abiem vecākiem mainās uzvārds, bet ir jāievēro nosacījums, ka par uzvārdu vecākiem ir savstarpēji jāvienojas.

Papildinājums bērna dzimšanas reģistrā

Ministru kabineta noteikumu Nr.904 "Noteikumi, par civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību, civilstāvokļa aktu reģistru paraugiem, reģistru glabāšanas kārtību un termiņiem, kā arī to dokumentu paraugiem, kurus izsniedz, pamatojoties uz reģistru ierakstiem" 120.pants noteic, ka papildinājumu bērna dzimšanas reģistrā par uzvārda maiņu veic, ja bērnam pēc vecāku laulības šķiršanas vai tēva vai mātes jaunas laulības noslēgšanas maina uzvārdu attiecīgi uz tēva vai mātes jauno uzvārdu, bet bērna uzvārda maiņai ir jāpiekrīt abiem vecākiem.

"Bērna mātei vai tēvam apprecoties, ir iespējams mainīt bērna uzvārdu uz jauno mātes vai tēva uzvārdu, ja šai maiņai piekrīt abi vecāki."

Tas pats attiecas arī uz situāciju, ja bērna vecāki savstarpēji nav sastāvējuši laulībā. Tas nozīmē, ka bērna mātei vai tēvam apprecoties ir iespējams mainīt bērna uzvārdu uz jauno mātes vai tēva uzvārdu, ja šai maiņai piekrīt abi vecāki. Tādējādi bērnam ir iespēja iegūt tās ģimenes uzvārdu, kurā viņš aug un kura par viņu rūpējas. Jāatceras, ka, mainoties viena vecāka uzvārdam, bērna uzvārds automātiski nemainās - vecākam ir jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu un jāraksta uzvārda maiņas iesniegums, lai bērnam mainītu uzvārdu.

Abu vecāku piekrišana bērna uzvārda maiņai nav nepieciešama tajos gadījumos, kad vienam no viņiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārds tiek mainīts uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

Kas jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā

Uzvārda maiņas process nav ātrs – lai nomainītu bērnam uzvārdu, sākotnēji ir jāuzraksta uzvārda maiņas iesniegums. Tad šim iesniegumam klāt jāpievieno iesniedzēja dzimšanas apliecība vai izraksts no dzimšanas reģistra; laulības apliecība (ja iesniedzējs ir laulībā) vai izraksts no laulības reģistra, kas apliecina laulības šķiršanas faktu vai laulības atzīšanu par spēkā neesošu (izraksts vai izziņa no laulības šķiršanas reģistra, izraksts no laulību reģistra ar atzīmi par laulības šķiršanu vai likumīgā spēkā stājušos spriedums par laulības šķiršanu vai atzīšanu par spēkā neesošu, vai zvērināta notāra taisīta laulības šķiršanas apliecība), nepilngadīgo bērnu dzimšanas apliecības vai izraksti no dzimšanas reģistra par bērna dzimšanu, ja personai ir nepilngadīgie bērni un vecāku, aizbildņa vai bāriņtiesas rakstveida piekrišana uzvārda maiņai.

"Gadījumos kad vecāki savā starpā nevar vienoties par kopīga bērna uzvārdu vai nav zināma dzīvesvieta vienam no vecākiem, par bērna uzvārda maiņu lemj bāriņtiesa."

Uzvārda maiņas iesniegumu un tam klāt pievienotos dokumentus, un fotogrāfiju (4,5 x 3,5 cm) iesniedzējs iesniedz dzimtsarakstu nodaļā. Valsts nodeva par uzvārda ieraksta maiņu ir 50 latu. No šīs valsts nodevas ir atbrīvotas personas, kuras vecāki ir atzīti par vainīgiem vai notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu. Iesniegumu par uzvārda maiņu izskata mēneša laikā.

Līdz bērna 15 gadu jubilejai uzvārdu maiņas iesniegumu un nepieciešamos dokumentus iesniedz bērna tēvs vai māte, vai aizbildnis. Savukārt pēc 15 gadu sasniegšanas bērns iesniegumu iesniedz pats, bet ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu. Un tikai ar 18 gadu sasniegšanu bērns uzvārdu maiņu var veikt patstāvīgi.

Uzvārda maiņa bērna interesēs

Gadījumos kad vecāki savā starpā nevar vienoties par kopīga bērna uzvārdu vai nav zināma dzīvesvieta vienam no vecākiem, par bērna uzvārda maiņu lemj bāriņtiesa.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta galvenā inspektore bērna uzvārda maiņas gadījumos Līga Tetere skaidro, ka "bāriņtiesa tiek iesaistīta tajos gadījumos, kad vecāku starpā rodas domstarpības. Minētais noteikts Bāriņtiesu likuma 19.panta pirmajā daļā - šajos gadījumos, izvērtējot visus apstākļus, vecāku viedokļus un to pamatotību, kā arī noskaidrojot paša bērna viedokli (ja tas ir iespējams bērna vecuma, brieduma un veselības stāvokļa dēļ), bāriņtiesa pieņem bērna interesēm visatbilstošāko lēmumu". Uzvārda maiņai ir jābūt bērna interesēs.

Jauns personu apliecinošs dokuments

Pēc bērna uzvārda maiņas ir jāmaina personu apliecinošie dokumenti. Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 10.pants nosaka: "Lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu, persona 30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par atļauju mainīt vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu), iesniedz šo lēmumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei."
Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI