SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
1
1

Pieņem jauno Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeima 8. aprīlī trešajā, galīgajā lasījumā pieņēma jauno Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu, ko izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti un kas paredz vairākas izmaiņas un atvieglojumus pastāvošajā kārtībā, kādā persona tiesīga mainīt vārdu, uzvārdu vai tautību. Valsts sekretāru sanāksmē likumprojekts tika izsludināts 2007. gada 27. septembrī.

Iepriekšējais likums „Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu”, kas ir spēkā kopš 1994. gada, vairs nenodrošina pietiekamu tiesisko regulējumu, jo paplašinājies to personu loks, kas vēlas mainīt vārdu, uzvārdu vai tautību, turklāt ir novecojusi likumā lietotā terminoloģija.

Maiņa veicinās personu integrāciju sabiedrībā

Vārdu vai uzvārdu varēs mainīt, ja tas apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā, ja persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot vēl vienu vārdu vai savam uzvārdam pievienot laulātā uzvārdu, kā arī ja cilvēks vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu un atsevišķos citos gadījumos.

"Likums izņēmuma veidā pieļauj vārdu vai uzvārdu mainīt vairākas reizes, bet tautību pēc pilngadības sasniegšanas – tikai vienu reizi."

Likums izņēmuma veidā pieļauj vārdu vai uzvārdu mainīt vairākas reizes, bet tautību pēc pilngadības (18 gadu vecuma) sasniegšanas – tikai vienu reizi. Savukārt tautības ierakstu, tāpat kā līdz šim, varēs mainīt pret savu tiešo augšupejošo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja var pierādīt savu radniecību ar šīm personām.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktores Ārijas Iklāvas portālam „LV.LV” sniegto informāciju 2008. gadā uzvārdu vai vārdu valstī nomainīja vairāk nekā 1200 cilvēku.

Izņēmuma kārtā – no 15 gadu vecuma

Likums paredz, ka vārdu vai uzvārdu maina pilngadīgi cilvēki, uzsver Dzimtsarakstu departamenta direktore, bet izņēmuma veidā – ar abu vecāku vai aizbildņu piekrišanu, kā arī Bāriņtiesas lēmumu – turpmāk to varēs darīt personas, kas sasniegušas 15 gadu vecumu. Patlaban tas bija pieļaujams tikai no 16 gadu vecuma un sagādāja neērtības jauniešiem, kuri tikko bija saņēmuši pasi vai pamatizglītības dokumentu un kuriem šie dokumenti uzreiz bija jānomaina.

Izņēmuma gadījumā vārda vai uzvārda nomaiņa būs iespējama arī personai, kas jaunāka par 15 gadiem, ja viņas tēvs vai māte notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Iesniegumam jāpievieno mazāk dokumentu

Iesniegumu par vārda, uzvārda vai tautības maiņu turpmāk izskatīs mēneša laikā (pašlaik – 3 mēneši), bet tautības ieraksta maiņas iesniegumu – Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā.

Plānots arī būtiski samazināt iesniegumam pievienojamo dokumentu klāstu – nepieciešamos izrakstus no reģistriem un citām iestādēm sagādās dzimtsarakstu nodaļa, bet, tā kā tās darba apjoms un administratīvie izdevumi pieaugs, valsts nodevas apmērs par šo pakalpojumu tiek palielināts no 20 līdz 50 latiem.

Likums stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI