NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. februārī, 2008
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa

Vārdu un uzvārdu varēs mainīt no 15 gadu vecuma

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Personas vārds un uzvārds ir viena no cilvēka privātās dzīves sastāvdaļām un svarīgs personas identitātes kultūras elements. Likumprojekts "Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums" pieļauj personai mainīt vārdu un uzvārdu vairākkārtīgi, bet tautību pēc pilngadības sasniegšanas - tikai vienreiz. Tas attiecas uz jebkuru 15 gadus vecu Latvijas Republikas pilsoni un nepilsoni.

Persona var mainīt gan vārdu, gan uzvārdu, „ja vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā”, teikts likumprojektā, kā arī „ja personai mainīts dzimums vai nepilngadīgas personas vecāki ir atzīti par vainīgiem un notiesāti par tīša, smaga nozieguma izdarīšanu un kuriem ir atņemtas aizgādības tiesības”.

 

Mainīt ar vecāku atļauju

Vārda, uzvārda un tautības maiņas iesniegumu ir tiesīgs iesniegt 15 gadu vecumu sasniedzis Latvijas Republikas pilsonis un nepilsonis. Nepilngadīgā persona vecumā no 15 līdz 18 gadiem vārdu, uzvārdu un tautību drīkst mainīt tikai ar vecāku (mātes vai tēva) vai aizbildņu rakstisku piekrišanu.

Ja vecāki nevar vienoties vai vienam no vecākiem dzīvesvieta nav zināma, par vārda, uzvārda un tautības maiņas atbilstību bērna interesēm lemj bāriņtiesa. Saskaņā ar Bāriņtiesu likumu bāriņtiesa nodrošina bērna vai citas rīcībspējīgas personas tiesību un citu tiesisko interešu aizsardzību.

 

Ne vairāk par diviem vārdiem

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu likuma 29.panta trešo daļu vecāki var dot bērnam ne vairāk kā divus vārdus. Tādējādi likumprojekts paredz, ka persona savā dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam var pievienot otru vārdu, ja tas nav izdarīts, reģistrējot dzimšanas faktu, vai ja šādu iespēju neparedzēja personas dzimšanas fakta reģistrācijas laikā spēkā esošie tiesību akti.

 

Dubultais vai dzimtas uzvārds

Civillikuma 86.panta trešās daļas noteikumi paredz iespēju vienam no laulātajiem, noslēdzot laulību, savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu (izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem ir dubultuzvārds), vai arī abi laulātie var veidot kopīgu dubulto uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem. Likumprojekts „Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums” arī paredz iespēju personai pievienot savam uzvārdam otra laulātā uzvārdu, ja tas nav izdarīts, stājoties laulībā.

Civillikuma 82.panta otrā daļa paredz, ka laulātais, kurš, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šajā uzvārdā, vai arī pēc viņa lūguma tiesa piešķir viņam pirmslaulības uzvārdu.

Minētais likumprojekts paredz personai iespēju iegūt ne tikai savu pirmslaulības vai dzimto uzvārdu, ja persona, šķirot laulību, nav izmantojusi šīs tiesības saskaņā ar Civillikuma 82.pantā noteikto, bet iegūt arī savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā. Tas nozīmē, ka personai ir iespēja iegūt ne tikai savu vecāku, bet arī savu vecvecāku uzvārdu.

 

Ja personai mainīts dzimums

Pēc Tieslietu ministrijas (TM) Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietnieces Anitas Akmentiņas teiktā, šādu gadījumu Latvijas Republikā ir ļoti maz – no 2000.gada līdz 2008.gadam to personu skaits, kurām mainīts dzimums, ir līdz 10.

Ja šāds fakts ir noticis, likumprojekts paredz iespēju šīm personām mainīt gan vārdu, gan uzvārdu, t.i., personas dzimšanas reģistrā tiek izdarītas izmaiņas, vārda un uzvārda formu ierakstot atbilstoši nomainītajam dzimumam sieviešu vai vīriešu dzimtē.

 

Ja vēlas citu tautību

Likumprojekta noteikumi paredz izmaiņas arī gadījumos, kad persona vēlas nomainīt tautību.

Kā jau iepriekš minēts, likumprojekts nosaka, ka persona ir tiesīga mainīt vārdu, uzvārdu un tautību, sasniedzot 15 gadu vecumu. Līdz ar to, sasniedzot minēto vecumu, persona ir tiesīga iegūt, piemēram, tautību „latvietis” jau pirms pamatizglītības dokumenta saņemšanas.

Persona ir tiesīga mainīt tautību vienu reizi uz savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja tā var pierādīt savu radniecību. Ja tautība nomainīta jau pirms pilngadības sasniegšanas, persona to var mainīt vienu reizi arī pēc pilngadības sasniegšanas, ievērojot iepriekš minētās radniecības saites.

Turklāt saskaņā ar likumprojekta prasībām personai vairs nav nepieciešams uzrādīt izglītības vai citu dokumentu, kas apliecina šīs personas augstāko (trešo) vai vidējo (otro) valsts valodas prasmes pakāpi.

Aizvien vairāk ir tādu cilvēku, kuri vēlas pilnībā integrēties sabiedrībā, bet kuriem pašreizējais vārds vai uzvārds apgrūtina šo iespēju. Tāpat ir gadījumi, kad vārds vai uzvārds disonē ar tautību, tādēļ cilvēks izvēlas nomainīt jau esošo tautību. Jaunais likums ir elastīgāks par iepriekšējo: nepieciešamības gadījumā tas pieļauj plašākas iespējas izvēlēties citu vārdu, uzvārdu un tautību, uzskata TM speciāliste.

 

Pieprasot maiņu, mazāk dokumentu

Pieprasot uzrādīt tikai pašus nepieciešamākos dokumentus – personas pasi vai personas apliecību, kas ļauj identificēt konkrēto personu un tās tiesisko statusu, – personai samazināsies iesniedzamo dokumentu vākšanas process, jo to veiks Dzimtsarakstu nodaļa, atzīst A.Akmentiņa.

Likumprojekts paredz, ka turpmāk atbilstoši Administratīvā procesa likumam iesniegtos dokumentus izskatīs mēneša laikā (pašlaik – 3 mēneši). Iesniegumus varēs iesniegt jebkurā Latvijas Republikas Dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no personas deklarētās dzīvesvietas – gan personīgi, gan elektroniski, ja personai ir elektroniskā paraksta tiesības.

Persona, kura atrodas ārvalstīs, iesniegumu varēs iesniegt Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā pārsūtīšanai TM Dzimtsarakstu departamentam.

Valsts nodeva par vārda, uzvārda un tautības maiņu saskaņā ar šo likumprojektu ir 50 latu.

Par vārda, uzvārda un tautības maiņu no valsts nodevas atbrīvojama:

1) nepilngadīga persona, kuras vecāki ir atzīti par vainīgiem un notiesāti par tīša, smaga nozieguma izdarīšanu un kuriem ir atņemtas aizgādības tiesības;

2) persona, kura maina vārdu, uzvārdu un tautību un atrodas aizgādībā;

3) persona, kura vēlas mainīt tautību uz „lībietis (līvs)”.

 

Pienākumi pēc maiņas

Ja persona saņēmusi vārda un uzvārda maiņas apliecību vai tautības maiņas apliecību un personu apliecinošā dokumentā ir ziņas par tautību, viņas pienākums ir 30 dienu laikā iesniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei dokumentus personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai.

 

Uzziņa

Vārda, uzvārda un tautības maiņas likumprojektu izstrādājuši TM speciālisti. Tas izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē 2007.gada 27.septembrī un stāsies spēkā pēc likuma pieņemšanas Saeimā.

Pašlaik, t.i., līdz jaunā likuma pieņemšanai, ir piemērojams likums „Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu”.

 

Konsolidēts likums "Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu" pieejams šeit: http://www.likumi.lv/doc.php?id=57418

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI