E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10254
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzvārda maiņa 13 gadus vecam bērnam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2016
Maija

Labdien! Vēlos jautāt – ja bērns grib mainīt uzvārdu uz mammas dzimto uzvārdu, bet tēvs nedod tam atļauju, kaut tēvs pats ir stājies jaunā laulībā un nomainījis savu uzvārdu uz jaunās sievas uzvārdu, vai bērnam tiešām ir nepieciešama tēva piekrišana? Bērnam 13 gadi.

A
atbild:
01. septembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Šī jautājuma atbildē ir svarīgs bērna vecums. Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums nepilngadīgai personai, kas nav sasniegusi 15 gadu vecumu, ļauj mainīt uzvārdu tikai tādā gadījumā, ja viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, vai tam atceltas aizgādības tiesības. Šādā gadījumā iesniegumu dzimtsarakstu nodaļai iesniedz bērna tēvs vai māte, vai aizbildnis, bet abu vecāku piekrišana nav nepieciešama.

Taču Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums ļauj personai pašai lemt par sava personvārda maiņu vecumā no 15 gadiem. Kad Jūsu bērns sasniegs 15 gadu vecumu, viņš varēs iesniegt iesniegumu ar prasību nomainīt uzvārdu, pamatojoties uz vēlmi iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā.

Līdz tam laikam pastāv iespēja ar prasību par bērna uzvārdu vērsties bāriņtiesā, taču jāņem vērā, ka bāriņtiesa uz pārrunām izsauks arī tēvu, lai noskaidrotu viņa argumentus un viedokli par uzvārda maiņu.

Līdz ar to, šķiet, vienkāršākais ceļš būtu pagaidīt, kad bērns sasniegs 15 gadu vecumu un varēs pats apliecināt savu vēlmi nomainīt uzvārdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas