E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34314
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Kam pieder dzīvokļa stāvvadi

J
jautā:
22. oktobrī, 2024
Baiba

Labdien! Šīs vasaras sākumā plānoju remontēt vannas istabu un mainīt kanalizācijas stāvvada daļu savā dzīvoklī. Dzīvokļu māju apsaimniekotājs, apskatot stāvvadu, pateica, ka, mainot stāvvadu, pie reizes visiem stāviem būtu jānomaina ūdensvada caurules. Tam sekoja piebilde, ka man būtu jāvienojas ar 1. un 2. stāva kaimiņiem, vai viņi tam piekrīt. Es pati dzīvoju 3. stāvā. Tas mani nedaudz pārsteidza, jo likās, ka tas būtu jādara pašam apsaimniekotājam. 1. stāva kaimiņi piekrita, taču sākās problēmas ar 2. stāva kaimiņieni, kas bija devusies vasaras brīvdienās. Kaimiņiene pa telefonu man tā arī īsti nepateica, kad varētu ierasties, lai varētu apskatīties caurules viņas dzīvoklī. Sazinājos ar apsaimniekotāju, viņš solīja, ka sazināsies ar kaimiņieni, taču tā bija atrunāšanās, un pagāja visa vasara. Kaimiņiene no 2. stāva atgriezās, taču atrunājās, ka nevēloties, lai tiktu sabojātas viņas vannas istabas flīzes. Cik sapratu, tajā daļā, kur iet ūdensvada caurules, viņai priekšā ir iebūvēts skapis. Apsaimniekotājs turpina izvairīties no manis. Nav īsti skaidrs, vai ūdens stāvvads ir privātīpašums. Vai, lai to nomainītu, ir jāprasa īpaša atļauja dzīvokļa īpašniekam? Vai arī apsaimniekotājam ir tiesības informēt dzīvokļa īpašnieku, ka tiks mainītas caurules, norādot konkrētu datumu un laiku? Jo šobrīd izskatās, ka 2. stāvā dzīvokļa īpašniece nevēlas, lai tiktu mainītas caurules, un apsaimniekotājs turpina izvairīties. Nav skaidrības, kā tiesiski šo jautājumu atrisināt, ņemot vērā kaimiņienes pretenzijas un apsaimniekotāja vienaldzību. 

A
atbild:
24. oktobrī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 3. pants noteic, ka inženiertīkli un inženierkomunikācijas līdz kopīpašuma stāvvadiem ir atsevišķais īpašums. Tātad stāvvadi uzskatāmi par dzīvojamās mājas kopīpašumā esošo daļu. 

Savukārt atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta otrās daļas 1. (d) apakšpunktam obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības cita starpā ir dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošana, tehniskā apkope un kārtējais remonts. Tas nozīmē, ka tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošana, ja tas objektīvi nepieciešams daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas stāvokļa novērtēšanai un apdraudējuma iestāšanās novēršanai, ir obligāti veicamā pārvaldīšanas darbība, kuras īstenošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu”. 

Ja pārvaldnieks secina, ka stāvvadiem būtu jāmaina ūdensvadu caurules, tad dzīvokļu īpašnieku kopībai būtu jāvienojas par šiem darbiem un jāatrod tiem finansējums atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantam. Ja dzīvokļu īpašnieki atbalsta stāvvadu nomaiņu, tad viņi uzdod pārvaldniekam veikt šo darbu un tas ir viņa pienākums. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas