E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34351
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai vecmāmiņa ir tuvs ģimenes loceklis

J
jautā:
25. oktobrī, 2024
Liene

Vai otrā radniecības pakāpe skaitās tuva radniecība? Ir nomirusi vecmāmiņa, un vēlos zināt, vai man pienākas divas apmaksātas brīvdienas. 

A
atbild:
25. oktobrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 74. panta “Atlīdzība gadījumos, kad darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ” 1. daļas 4. punkts paredz darbinieka tiesības uz divām apmaksātām brīvām dienām tuva ģimenes locekļa nāves gadījumā.  

Tiesību akti pilnā apmērā neklasificē visus tuviniekus un tuvus ģimenes locekļus, kuru nāves gadījumā darbiniekam ir tiesības uz divām brīvām darba devēja apmaksātām dienām bēru organizēšanai. Darba likumā jēdziens “tuvs ģimenes loceklis” ir minēts līdzās tādiem jēdzieniem kā “laulātais”, “vecāki”, “bērni”. 

Tikpat svarīgs ir situācijas konteksts, piemēram, vai darbinieks ir bijis konkrētā tuvā ģimenes locekļa apgādnieks vai dzīvojis vienā mājsaimniecībā ar viņu u. tml, kas dod darba devējam tiesības izlemt par apmaksātu brīvdienu piešķiršanu. 

Brīvu dienu nepieciešamība darba devējam ir piesakāma rakstveidā (atsaucoties uz Darba likuma 74. panta pirmās daļas 4. punktu) nekavējoties, kad ir pieejama informācija par tuvinieka nāvi. Jāņem vērā, ka nebūs iespējama brīvu dienu pārcelšana uz citu laiku, piemēram, pēc bērēm.  

Ja jums ir saistošs Atlīdzības likuma regulējums (strādājat valsts vai pašvaldības struktūrā), tad atbilstoši Atlīdzības likuma 20. pantam amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, mazbērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa, māsas, pusbrāļa vai pusmāsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Šā pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabinets. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas