E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34140
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai kanalizācijas izvada uzstādīšana ir saskaņota ar citiem īpašniekiem

J
jautā:
08. oktobrī, 2024
Inese

Labdien! Mūsu kāpņu telpā viena dzīvokļa īpašnieks pirms vairākiem gadiem ir izbūvējis kanalizācijas izvadu no otrā stāva, kas iet pa kāpņu telpu. Uzdevām būvvaldei jautājumu, vai tas ir saskaņots. Būvvalde atbildēja, ka atbildi sniegs tikai dzīvokļa īpašniekam, nevis biedrībai, kas ir šīs mājas apsaimniekotāja. Vai būvvalde bija tiesīga nesniegt biedrībai atbildi? 

A
atbild:
Šodien
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Keterliņa, zvērināta advokāte

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likums 4. panta pirmās daļas 1. punktam dzīvojamās mājas “kopīpašumā esošajā daļā ietilpst: [..] koplietošanas telpas (tai skaitā bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas) [..]”. Līdz ar to secināms, ka pēc aprakstā norādītās informācijas kanalizācija izbūvēta caur koplietošanas telpu. Aktuāls ir jautājums par to, vai šāda veida darbības ir saskaņotas ar pārējiem dzīvojamās mājas īpašniekiem vai pārvaldnieku, ja tam ir sniegts kopības deleģējums šāda veida piekrišanas sniegšanai kopības vārdā. Proti, Dzīvokļa īpašuma likuma 11. panta trešā daļa paredz: “ja būvdarbi atsevišķajā īpašumā skar kopīpašumā esošo daļu, dzīvokļa īpašniekam nepieciešams šajā likumā noteiktajā kārtībā saņemt dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišanu vai, ja būvdarbi skar tikai atsevišķu dzīvojamo māju,  atsevišķās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišanu”. 

Lai pārvaldnieks nodrošinātu Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 2. panta pirmās daļas 1. punktā ietverto mērķi un nodrošinātu 6. panta otrās daļas 1. punktā noteikto obligāto pārvaldīšanas darbību izpildi, tam ir tiesības saņemt informāciju no valsts un pašvaldību institūcijām, tajā skaitā būvvaldes, par būvdarbiem, kas veikti dzīvojamās mājas kopīpašumā. 

Konkrētajā gadījumā ir svarīgi, vai biedrība iesniegumā bija norādījusi pamatojumu tam, kādēļ nepieciešama pieprasītā informācija, kā arī pievienojusi dokumentus, kas apliecina tās tiesības pārstāvēt dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopību. 

Vēršu uzmanību, ka iestādes faktisko rīcību (atteikumu sniegt informāciju) var apstrīdēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 169 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas