E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32974
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darba kārtības noteikumu grozīšana

J
jautā:
14. jūnijā, 2024
Andris

Labdien! Viens no uzņēmuma vadītājiem vienpersoniski darbiniekiem izmaina darba laiku. Viņa pakļautībā ir vairāk nekā 10 darbinieku. Vai vadītājs nepārkāpj savas pilnvaras Darba likuma robežās? Vai darbiniekiem jāpiekrīt izmaiņām, ja darba koplīgumā ir noteikti citi uzņēmuma darba laiki? Paldies! 

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba kārtību uzņēmumā nosaka darba kārtības noteikumi, darba koplīgums, darba līgums un darba devēja rīkojumi. Tas, vai darba devējs vienpersoniski ir tiesīgs grozīt darbinieku darba laiku, vērtējams atbilstoši tam, kurā darba kārtības dokumentā noteikti darba laika noteikumi, un tam, kāda kārtība likumā noteikta attiecīgā dokumenta grozīšanai.  

Darba kārtības noteikumus pieņem un groza darba devējs, konsultējoties ar darbinieku pārstāvjiem. Ar pieņemtajiem darba kārtības noteikumiem iepazīstina visus darbiniekus. Darba devējam ir pienākums gādāt par to, lai darba kārtības noteikumu teksts būtu pieejams ikvienam darbiniekam. Ja tiek veiktas izmaiņas darba kārtības noteikumos, darba devējam rakstveidā jāpaziņo darbiniekam par izmaiņām darba kārtības noteikumos, kas tieši skar darbinieku, pirms izmaiņu spēkā stāšanās dienas, bet ne vēlāk kā dienā, kad tās stājas spēkā (Darba likuma 40. panta trešā daļa, 55. pants). 

Darba koplīgumu uzņēmumā slēdz darba devējs un darbinieku arodbiedrība vai darbinieku pilnvaroti pārstāvji, ja darbinieki nav apvienojušies arodbiedrībā. Darba koplīguma noteikumus tā spēkā esamības laikā puses groza tajā noteiktajā kārtībā. Ja šāda kārtība nav noteikta, to dara Darba likuma 21. pantā paredzētajā kārtībā. Darba devēja pienākums ir iepazīstināt visus darbiniekus ar darba koplīgumu un grozījumiem darba koplīgumā pirms darba koplīguma vai grozījumu darba koplīgumā spēkā stāšanās dienas, bet ne vēlāk kā dienā, kad tie stājas spēkā. Darba devēja pienākums ir gādāt par to, lai darba koplīguma teksts būtu pieejams ikvienam darbiniekam (Darba likuma 5., 6., 7. nodaļa). 

Savukārt darba līgumu, ko darbinieks un darba devējs noslēdz, dibinot darba tiesiskās attiecības, puses groza, savstarpēji rakstveidā vienojoties un ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību. 

Papildus informējams, ka atbilstoši Darba likuma 56. pantam darba devējs ar saviem rīkojumiem darba līgumā var tikai precizēt (nevis grozīt) darbinieka darba pienākumus, darba kārtības un darbinieka uzvedības noteikumus uzņēmumā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas