E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33151
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā darba devējam prasīt darba samaksas aprēķinu (algas lapiņu)

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Andris

Par cik ilgu periodu es drīkstu pieprasīt darba devējam algas lapiņas? Vai viņam ir pienākums šīs algas lapiņas arī man izsniegt un paskaidrot? 

A
atbild:
05. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

No 2010. gada Darba likuma 71. pants paredz darba devēja pienākumu, izmaksājot darba samaksu, izsniegt darba samaksas aprēķinu (algas lapiņu), kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot. 

Darba attiecību laikā, risinot strīdu uzņēmuma ietvaros, jums ir tiesības prasīt algas lapiņu izsniegšanu par visu periodu. Ieteicams ir to prasīt rakstveidā.  

Ja ir pamats uzskatīt, ka darba samaksa nav izmaksāta pilnā apmērā un darba devējs algas aprēķinu jums neizsniedz, tad jums ir tiesības vērsties ar prasību tiesā.  

Atbilstoši Darba likuma 31. panta otrajai daļai, ja darba devējam bija pienākums izsniegt darbiniekam rakstveida aprēķinu un darba devējs aprēķinu neizsniedz, tad jums ir tiesības piedzīt darba samaksu par pēdējiem trim gadiem no dienas, kad darba devējam aprēķins bija jāizsniedz.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 198 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas