E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34098
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā jāapmaksā neplānoti fasādes daļas remontdarbi

J
jautā:
04. oktobrī, 2024
Deniss

Mājai tika nodarīti fasādes bojājumi, namu apsaimniekošanas uzņēmums atsūtīja tāmi par neplānotiem fasādes daļas remontdarbiem, šo tāmi saskaņoja un apstiprināja mājas valde. Sakarā ar ārpuskārtas remontdarbu veikšanu (par daļējo fasādes remontu) saskaņotā tāme ar izdevumiem par fasādes remontu bez saskaņošanas mainījās no 2845,43 eiro uz 4051,31 eiro. Pēc darbu pabeigšanas netika ievērots likuma 23.1. punkts, kas noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarotā persona, ja tāda ir noteikta, rakstiski jāuzaicina piedalīties veikto darbu pieņemšanā. Namu apsaimniekošanas uzņēmums atsūtīja atbildi: Tāmē bija iekļauta ēkas ārējās puses paneļu sienas apdare. Bet, darbus veicot, bija nepieciešams daļējs logu ailes remonts, kas nebija un netika iekļauts izmaksas piedāvājumu tāmē, kā arī papildus apjoms. Tāpēc izmaksas bija lielākas nekā saskaņotajā piedāvājumā. Vai mums būtu jāsedz starpība starp saskaņoto tāmi un galīgajām darba izmaksām, kas nebija saskaņotas? Vai ir likumīgi, ka namu apsaimniekošanas uzņēmums neorganizē neplānotu darbu pieņemšanu? Kas šajā gadījumā jādara mājas iedzīvotājiem, lai nemaksātu starpību? 

A
atbild:
15. oktobrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Ja šajā jautājumā namu apsaimniekošanas uzņēmums ir noslēdzis līgumu par konkrētās mājas apsaimniekošanu, tad var pieņemt, ka tas saņem darba uzdevumus no jautājumā minētās “mājas valdes”. “Mājas valde”, visticamāk, šī jautājuma kontekstā ir tā izpildinstitūcija, kas pieņem lēmumus par mājas remontiem. Tātad, ja “mājas valde” ir saņēmusi tāmi no celtniekiem vai apsaimniekotāja, tad šajā tāmē jābūt paredzētiem visiem nepieciešamajiem darbiem un cenai. “Mājas valdei” vai apsaimniekotājam ar celtniekiem jānoslēdz līgums, kurā parasti tiek atrunāti papildus darbi un to apstiprināšanas, apmaksas noteikumi. 

Ja nav līguma un ir tikai darbu tāme, tad precīzi jāizlasa, kādi darbi tāmē ir paredzēti. Ja logu aiļu apdare tāmē nebija paredzēta un celtnieki to tāpat ir remontējuši, tad nav līgumiska pamata apmaksāt šos darbus.  

Saprātīgā attieksmē pret darbu veicējiem un īpašumu “mājas valdei” vajag izskaidrot situāciju mājas īpašniekiem un lūgt apmaksāt šos papildu darbus, jo tie ir paveikti. Bet juridiski celtnieki to varēja arī nedarīt un tad būtu jānolīgst citi celtnieki, kas pabeigtu iesāktos darbus, un šajā gadījumā, visticamāk, nāktos maksāt vēl vairāk.  

Mājas īpašniekiem primāri ir jārūpējas par sava īpašuma uzturēšanu un saglabāšanu, tāpēc šādos gadījumos, kad remontdarbi ir veikti kvalitatīvi, visiem konkrētā situācija ir jāapspriež un jāizdara secinājumi, lai nākotnē remontdarbu pasūtītājs (“mājas valde” vai apsaimniekotājs) precīzāk sagatavotu tāmi vai līgumā ar celtniekiem paredzētu šādus gadījumus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 109 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas