E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16985
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1
1
1

Vai ir noteikts pedagogu skaits bērnudārzā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2019
Liene

Labdien! Jautājums ir par pirmsskolas izglītības grupu, kuru apmeklē bērni vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem. Grupā ir 17 bērnu, ar kuriem strādā divi pedagogi (7.00–13.00 un 13.00–19.00) un viens skolotāja palīgs (8.00–16.30). Vai kāds likums nosaka, cik pedagogiem un cik skolotāju palīgiem ir jābūt šī vecuma grupā? Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2019
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ministru kabineta noteikumos Nr. 533 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām” noteikts, ka izglītības programmas īstenošanai nepieciešamās pedagogu un pedagogu atbalsta personāla amatu vienības nodrošina pirmsskolas dibinātājs, ievērojot izglītības iestādes grupu darba laiku un grupu skaitu, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par pedagogu darba samaksas noteikšanas kārtību, darba samaksas apmēru un pedagogu darba slodzes lielumu.

Par skolotāju palīgu daudzumu lemj izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar izglītības iestādes dibinātāju.

Tas nozīmē, ka pirmsskolas dibinātājam un vadītājam, ņemot vērā pieejamo budžetu, ir jānodrošina pirmsskolas izglītības programmas īstenošana pedagoga vadībā visu izglītības programmas īstenošanas laiku. Visbiežāk pirmsskolas izglītības programma tiek īstenota līdz 12 stundām dienā un ar bērniem vienlaikus strādā viens pedagogs.

Savukārt to, cik bērniem vienlaikus pedagogs var vadīt rotaļnodarbības, normatīvie akti nenosaka (izņemot speciālās pirmsskolas iestādes un speciālās pirmsskolas izglītības grupas). Tomēr tas nenozīmē, ka vienu grupiņu var apmeklēt neierobežots bērnu skaits. Pirmkārt, uzņemot bērnus, iestādei (un arī tās dibinātājam) ir jāievēro higiēnas prasības, otrkārt, ir jāizvērtē iespējas kvalitatīvi īstenot pirmsskolas izglītības programmu.

Ir svarīgi, lai, organizējot darbu pirmsskolas izglītības iestādē, maksimāli tiktu nodrošinātas bērnu intereses un vajadzības, nepieciešamības gadījumā piesaistot papildu pedagogus, atbalsta personālu, skolotāju palīgus.

Ja vecākiem rodas jautājumi par higiēnas prasību ievērošanu vai izglītības programmas īstenošanu, viņiem ir jāvēršas pie izglītības iestādes vadības, kā arī iestādes dibinātāja, lai saņemtu informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar bērna audzināšanu un mācībām.

Iespējams, noderīgu informāciju atradīsiet LV portāla e-konsultācijā, cik bērnu drīkst būt bērnudārza grupiņā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas