SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pirmsskola
6
6

Stājas spēkā regulējums jaunam pakalpojuma veidam – āra bērnudārzi

Stājas spēkā 20.07.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

20. jūlijā stājās spēkā noteikumi jauna pakalpojuma veida – āra bērnudārzu – nodrošināšanai, ko turpmāk varēs piedāvāt bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēji un pirmsskolas izglītības iestādes.

Regulējums āra bērnudārzu pakalpojuma sniegšanai noteikts ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu", kas stājās spēkā 20. jūlijā.

Kas ir āra bērnudārzs

Noteikumi ir papildināti ar jaunu 2.1 punktu, kurā sniegts skaidrojums, kas ir āra bērnudārzs jeb ārtelpas pakalpojums pirmsskolā. Tas  ir pakalpojums, ko pakalpojuma sniedzējs īsteno pārsvarā ārtelpās vai tikai ārtelpās, organizējot dienas režīmu bērniem no triju gadu vecuma. Ja ārtelpu pakalpojumu sniedz izglītības iestāde, ārtelpu pakalpojuma formā var tikt īstenots izglītības process atbilstoši licencētajai izglītības programmai.

Veselības ministrija skaidro: “Ārtelpu bērnudārza koncepcija paredz, ka bērniem ir iespēja mācīties veselīgā vidē, novērtējot dabu un tās dotās iespējas, iegūstot gan fizisku, gan garīgu norūdīšanos. Āra bērnudārza pakalpojumā bērns lielāko dienas daļu atrodas svaigā gaisā, jo mācības notiek ārā vai pārsvarā ārā.”

Līdzīgi āra bērnudārza pakalpojumi tiek nodrošināti arī citās Eiropas Savienības valstīs, teikts noteikumu projekta anotācijā, piemēram, Lietuvā, Čehijā, Vācijā u. c.

Latvijā līdz šim noteikumi paredzēja bērna vecumam atbilstošu dienas režīmu, paredzot arī fiziskās aktivitātes un pastaigas svaigā gaisā, nenosakot laika ierobežojumu aktivitātēm ārā. Līdzšinējās prasības teritorijai paredzēja, ka, ja pakalpojuma sniedzēja valdījumā ir teritorija, viņš nodrošina tās piemērotību bērnu aktivitātēm un tās atbilstību bērnu drošībai. Teritorijā ierīko rotaļu un sporta zonu un saimniecības zonu. Atbilstoši noteikumu 16.1 punkta prasībām šādai teritorijai ir jābūt iežogotai, sakoptai. Ja tajā atrodas ūdenstilpes, arī tām jābūt iežogotām. Vides apzaļumošanā nedrīkst tikt izmantoti augi ar dzelkšņainām un indīgām daļām. Noteikumi atļauj ierīkot smilšu kasti, kuru jāpārklāj, kad bērni to nelieto.

Kā redzams, līdzšinējās prasības nav pietiekamas, lai nodrošinātu pilnvērtīgu izglītības pakalpojumu ārā, kam nepieciešama, piemēram, āra “klase” ar nojumi, kur bērni var darboties pie galdiem un apsēsties. Līdzīgi kā šobrīd pirmsskolu telpās, āra bērnudārza teritorijā jāizvieto daudzveidīgi objekti, kas veicina dažādu prasmju apguvi, sanitārais mezgls ar iespēju nomazgāt rokas, vieta ēdināšanai, jānodrošina piemērota guļamtelpa.

Noteikumu projekta anotācijā secināts, ka Latvijas klimatiskajos apstākļos bērnu uzturēšanās ārā visas dienas garumā nav atbalstāma, tāpēc obligāti nepieciešama arī ēka, kur patverties no vēja, nokrišņiem, stipras saules un svelmes, t. sk. lai sasildītos vai atvēsinātos, paēstu, veiktu dažādus radošus un izglītojošus uzdevumus.

Higiēnas prasības ārtelpu pakalpojumam

Bērnudārziem, kas tiks organizēti kā āra pakalpojums, arī turpmāk būs saistoši lielākā daļa līdzšinējo higiēnas prasību, kas jāievēro visiem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un pirmsskolām (skatīt noteikumu 3.2 punktu). Noteikumi ir papildināti ar jaunu IX1 nodaļu, kurā uzskaitītas specifiskas prasības, kas jāievēro tieši āra bērnudārziem.

Piemēram, 58.2 punkts nosaka, ka ārtelpu pakalpojuma ierīkošana un sniegšana iespējama tikai tādās teritorijās, kurās bērnu veselībai nerada riskus nelabvēlīgi ķīmiski (piemēram, gaisa piesārņojums) un fizikāli vides faktori (piemēram, troksnis, elektromagnētiskie lauki, vibrācija).

Arī āra bērnudārzam būs jāsaņem Veselības inspekcijas novērtējums un jāizstrādā iekšējās kārtības noteikumus vismaz par šādām prasībām:

  • rīcība pakalpojuma sniegšanai meteoroloģiski nepiemērotos un bīstamos laikapstākļos;
  • kārtība, kādā tiek organizētas bērnu aktivitātes ūdenstilpju tuvumā un uz ūdens, kā arī kārtība, kādā tiek izvēlēta piemērota vieta aktivitātēm uz ūdens un īstenoti drošības pasākumi;
  • ugunsdrošības kārtība un prasības malkas krāsniņu izmantošanai, ugunskuru kurināšanai, lukturu un sveču drošai izmantošanai ārtelpās, iekštelpās un nojumēs;
  • prasības darbiniekiem un vecākiem, lai nodrošinātu bērnu aizsardzību no saules ietekmes, ilgstoši uzturoties ārā (attiecīgs apģērbs, aizsargkrēms, dzeramais ūdens), no odiem un citiem insektiem gulēšanas laikā, kā arī aizsardzību no ērču pārnēsātajām infekcijām (piemēram, bērna ķermeņa apskate dienas laikā, pirms došanās mājās, informācija par vakcināciju pret ērču encefalītu, teritorijas sakopšana);
  • prasības darbiniekiem un bērniem, kuras jāievēro saskarē ar dzīvniekiem un pēc tās;
  • rotaļlietu mazgāšanas plānu, nosakot, kuras rotaļlietas nepieciešams mazgāt katru dienu un kuras ne retāk kā reizi nedēļā;
  • ja faktiskā atrašanās vieta tiek regulāri atstāta un notiek aktivitātes lauku vai mežu teritorijās, iekšējās kārtības noteikumos iekļauj iepriekš sagatavotu aktivitāšu atrašanās vietas plānu.

Kam jābūt nodrošinātam āra bērnudārzā

Noteikumu 58.5 punktā ir uzskaitīts, kam jābūt nodrošinātam ārtelpu pakalpojuma teritorijā.

Piemēram, jānodrošina, ka:

  • āra teritorijas dabīgais segums neveido dubļus un nav slidens (piemēram, šķelda, akmentiņi);
  • ir iespēja patverties no nelabvēlīgiem laikapstākļiem (vēja, nokrišņiem) un tiešiem saules stariem (piemēram, telts, nojumes);
  • ir vieta vai telpa ar viegli kopjamu grīdas segumu, kur var organizēt bērnu guldināšanu, kur bērni var sasildīties aukstajā laikā, novietot virsdrēbes un izžāvēt apģērbu un apavus. Minimālā telpas platība vienam bērnam ir 2 m2, un minimālā gaisa temperatūra ir 18 °C;
  • pietiekams āra apgaismojums dienas tumšajā laikā, tai skaitā mācību procesa organizēšanai;
  • ja bērnu atpūta ar guldināšanu tiek organizēta ārā, katram bērnam nodrošina individuālu tīru, drošu inventāru atkarībā no laikapstākļiem (piemēram, šūpuļtīkls, paklājiņš, guļammaiss, sega, ratiņi). Vietā, kur tiek organizēta guldināšana, bērni tiek pasargāti no vēja, nokrišņiem un tiešiem saules stariem;
  • ja ārtelpu pakalpojuma teritorija nav aprīkota ar kanalizācijas tīklu, izmanto pārvietojamās tualetes vai stacionārās biotualetes un nodrošina, ka vienai ārtelpu pakalpojuma grupiņai ir pieejamas vismaz divas tualetes. Attālums no tualetes līdz vietai, kur bērni atpūšas, guļ un ēd, ir ne mazāks par 25 m un nepārsniedz 150 m;
  • iespēja mazgāt rokas ar siltu tekošu ūdeni.

Noteikumi papildināti vēl ar citām prasībām, kas jāievēro, ja teritorijā ir ūdenstilpe, dzīvnieki u. c.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI