E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9760
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
16
16

Cik bērnu drīkst būt bērnudārza grupiņā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2016
Līga

Vai kaut kur ir noteikts, cik daudz bērnu drīkst būt privātā pirmsskolas izglītības iestādes grupā vecumā 1,5–3 gadi? Vai pedagogu skaits (1 audzinātāja un 2 auklītes) uz 24 šāda vecuma bērniem grupā ir adekvāts? Vai ir kaut kāds juridisks pamats izvirzīt pretenzijas, ja uz komentāru, ka personāls netiek galā ar lielo bērnu skaitu, tiek atbildēts, ka viss ir atbilstoši normatīvo aktu prasībām un iebildumiem nav pamata?

A
atbild:
01. jūlijā, 2016
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Normatīvie akti nenosaka bērnu skaitu pirmsskolas izglītības iestādes grupā (izņemot speciālās pirmsskolas iestādes un speciālās pirmsskolas izglītības grupas). Tomēr tas nenozīmē, ka vienu grupiņu var apmeklēt neierobežots bērnu skaits. Pirmkārt, uzņemot bērnus, iestādei (un arī tās dibinātājam) ir jāievēro higiēnas prasības, otrkārt, ir jāizvērtē iespējas kvalitatīvi īstenot pirmsskolas izglītības programmu.

Pirmsskolas izglītības iestādēm saistošas higiēnas prasības noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 „Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”. Noteikumu 19. punkts nosaka minimālo telpu platību vienam bērnam. Uz katru bērnu, kas jaunāks par trim gadiem, nepieciešami 2,5 m2 grupas telpas un 1,8 m2 guļamtelpas, uz katru bērnu, kas vecāks par trim gadiem – 3,0 m2 grupas telpas, 2,0 m2 guļamtelpas. Ja guļamtelpa apvienota ar grupas telpu, tad platību grupas telpā vienam bērnam aprēķina, atskaitot no telpas kopējās platības gultu aizņemto platību saliktā veidā. Jaukta vecuma bērnu grupām platību nosaka atbilstoši vecākajai bērnu grupai. Minētajos MK noteikumos Nr. 890 ir arī citas higiēnas prasības, kas jāievēro pirmsskolas izglītības iestāžu dibinātājiem, nosakot bērnu daudzumu, kas uzņemams grupiņās.

Tā kā pirmsskolai ir mērķtiecīgi jānodrošina bērniem iespēja sagatavoties pamatizglītības ieguvei, tad optimāls bērnu skaits grupā būs viens no kvalitatīvas pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas priekšnoteikumiem. Jāuzsver, ka izglītības programmu var īstenot tikai pedagogi, savukārt jautājumā minētās auklītes (skolotāja palīgi) nav pedagogi, bet iestādes tehniskie darbinieki, kas izglītības programmu īstenot nedrīkst.

Tas nozīmē, ka „juridisks pamats izvirzīt pretenzijas” būs tad, ja vecākiem rodas šaubas par higiēnas prasību ievērošanu vai izglītības programmas īstenošanu. Vienlaikus jāpiebilst, ka vecākiem ir tiesības vērsties pie izglītības iestādes vadības, pedagogiem un arī iestādes dibinātāja, lai saņemtu informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar bērna audzināšanu un mācībām. Ja atbildes netiek saņemtas, saistībā ar higiēnas prasību neievērošanu ir iespējams vērsties Veselības inspekcijā, bet saistībā ar šaubām par izglītības programmas īstenošanu – Izglītības kvalitātes valsts dienestā, kas veiks pārbaudi un informēs par tās rezultātiem.

Papildus jāpiebilst, ka attiecībā uz speciālajām pirmsskolas izglītības iestādēm un vispārējās izglītības iestādes speciālās pirmsskolas izglītības grupām maksimālais izglītojamo skaits noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 591 „Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi”.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas