E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11308
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja ir domstarpības, jālūdz koplīguma izstrādātāju skaidrojums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2017
Līga

Vai darba devējs var likt obligāti ņemt atvaļinājuma pirmo daļu kā divas nedēļas un pēc tam atļaut dalīt, nevis atvaļinājuma pirmo daļu dalīt pa nedēļām un otro daļu ņemt kā divas nedēļas, ja darba koplīgumā rakstīts – viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām, atlikusī atvaļinājuma daļa nedrīkst būt īsāka par vienu kalendāro nedēļu? Darba devējs pamatojas uz vārda "atlikusī", ka tas nozīmē pēc divu nedēļu atvaļinājuma drīkst dalīt atvaļinājumu pa nedēļām.

A
atbild:
21. februārī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 149. panta otrajā daļā jautājumā par atvaļinājuma dalīšanu daļās noteikts šāds regulējums: „Darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām.”

Saskaņā ar Darba likuma 55. panta otrās daļas 4. punktu darba devējs, konsultējoties ar darbinieku pārstāvjiem, var noteikt atvaļinājuma piešķiršanas vispārējo kārtību.

Ņemot vērā, ka konkrētajā situācijā atvaļinājuma piešķiršanu regulē uzņēmuma iekšējais normatīvais akts, proti, koplīgums, kura izstrādāšanā piedalījās arī darbinieku pārstāvji, iespējamās domstarpības par atvaļinājuma izmantošanas kārtību jārisina, iesaistot darbinieku pārstāvjus un darba devēju. Tiesību strīdi, kas izriet no darba koplīguma, risināmi Darba likuma 8. nodaļā „Strīdu izšķiršana” noteiktajā kārtībā.

Savukārt Darba inspekcijas kompetencē nav koplīguma noteikumu interpretācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas