E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33977
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai garāžā var izmitināt bezpajumtnieku

J
jautā:
20. septembrī, 2024
Jūlija

Sveiki! Man kaimiņos ir daudzdzīvokļu māja, kurai kopīpašumā ir zeme starp manu māju un kopīpašnieku māju. Uz šīs zemes kādreiz atradās kūts, šobrīd viens no kaimiņiem tās vietā ir uzcēlis garāžu (kadastrā ēka joprojām norādīta kā kūts). Minētajā garāžā viņš izmitina personu (bezpajumtnieku), kura nav īpašnieks nevienā no īpašumiem. Pārējie kopīpašuma īpašnieki attiecīgajā īpašumā pastāvīgi nedzīvo. Vai ir legāli pārveidot kūti par garāžu? Vai ir pieļaujams, ka šādā ēkā pastāvīgi dzīvo cilvēks? Vai es kā (ne)kopīpašnieks varu pieprasīt dokumentus par kopīpašuma lēmumu būvniecībai un cilvēka izmitināšanai? Kādās iestādēs jāvēršas, lai risinātu minētos jautājumus? Vai es kā (ne)kopīpašnieks varu sūdzēties būvvaldei? Paldies! 

A
atbild:
30. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Mārtiņš Martinsons, zvērināts advokāts

Atbilstoši būvniecības procesu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem var veikt pārbūvi, kas ietver arī lietošanas veida maiņu. Protams, ir jānodrošina, ka tiek izstrādāti nepieciešamā apjoma būvniecības ieceres un projektēšanas dokumenti. Saskaņā ar Būvniecības likuma 18. panta otro daļu būves izmantošana neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam atzīstama par patvaļīgu būvniecību. Līdz ar to mitināšanās neapdzīvojamā telpā nebūtu atzīstama par atbilstošu būves lietošanu un to varētu traktēt kā patvaļīgu būvniecību. Ikvienai personai ir tiesības vērsties iestādēs ar iesniegumu un lūgt jautājuma izskatīšanu, saņemt atbildes, kā arī ziņot par normatīvo aktu pārkāpumiem, tai skaitā no pašvaldības iestādēm saņemt būvniecības dokumentāciju, it īpaši, ja tiek norādīts, kādas intereses pieprasītājam ar attiecīgo dokumentu palīdzību būtu jāaizstāv. 

No jautājuma konteksta secināms, ka par minēto vislabāk vērsties būvvaldē (vai iestādē, kas pilda būvvaldes funkcijas), kuras kompetencē būtu izvērtēt gan būvniecības tiesiskumu, gan būves ekspluatāciju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas