E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34112
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā no elektroenerģijas apakšlietotājiem drīkst iekasēt samaksu

J
jautā:
04. oktobrī, 2024
Inese

Labdien! Nopirku dzīvokli daudzdzīvokļu mājā (piepilsētā diezgan izolēti stāv trīs daudzdzīvokļu mājas). Apsaimniekotājs šīm trijām ēkām ir pievilcis savu privātu elektrības kabeli un katram dzīvoklim pievienojis individuālu skaitītāju (ik mēnesi elektrības rādījumi jānodod apsaimniekotājam). Vai likums atļauj būt par starpnieku elektrības piegādes jomā, uzliekot savu procentu (jo rēķinā cena par 1 kilovatu ir gandrīz 30 centi)? Kad vērsos “Sadales tīklā”, man piedāvāja ierīkot jaunu pieslēgumu par vairāk nekā 3000 eiro, kas tad ietu gar visām trijām ēkām. Īsti nesaprotu, kādēļ “Sadales tīkls” jau sākotnēji neievilka elektrību, ļaujot katram noslēgt individuālu (daudz lētāku) līgumu? Vai nav tā, ka šeit ir pārkāptas dzīvokļu īpašnieku tiesības? 

A
atbild:
14. oktobrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 9. pantu dzīvokļa īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības [..], tai skaitā valdīt un lietot dzīvokļa īpašumu, iegūt no tā labumu, kas vienlaikus prezumē pienākumu piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā un norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem (skat. Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantu un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pantu).  

Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta otrās daļas 1(c) apakšpunktam elektroenerģijas nodrošināšana dzīvojamās mājas kopīpašumā esošajai daļai ir obligāti veicamā pārvaldīšanas darbība. Maksājumi par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem tiek veikti pārvaldniekam kā pakalpojuma sniedzējam, ja uzdotās pārvaldīšanas darbības nodrošina pārvaldnieks, vai arī kā pilnvarotai personai, pārvaldniekam nekļūstot par pakalpojumu sniedzēju.  

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants paredz, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Turklāt dzīvokļu īpašnieku kopība šo jautājumu izlemšanu var uzticēt pārvaldniekam, izņemot likumā īpaši atrunātu gadījumus, tajā skaitā jautājumu par atsevišķu vai visu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību uzdošanu pārvaldniekam un to atsaukšanu, kas ir dzīvokļu īpašnieku kopības ekskluzīvajā kompetencē. Līdz ar to tikai dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt, kā tieši tiks organizēta elektroenerģijas nodrošināšana dzīvojamās mājas kopīpašumā esošajai daļai, tajā skaitā neveidojot atsevišķu pieslēgumu katram dzīvokļa īpašumam. 

Par izmaksām jāņem vērā, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 7. novembra noteikumu Nr. 635 Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi 69.punktu lietotājs, kurš pa savā īpašumā vai valdījumā esošajiem elektrotīkliem piegādā elektroenerģiju apakšlietotājiem, drīkst iekasēt no apakšlietotājiem pamatotas elektrotīklu uzturēšanas izmaksas, kas nepārsniedz 10% no tā sistēmas operatora noteiktā elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifa, kura sistēmai ir pieslēgtas lietotāja elektroietaises, ja lietotājs un apakšlietotājs nevienojas citādi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas