E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34115
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kooperatīvās sabiedrības valdes pilnvaru robežas

J
jautā:
05. oktobrī, 2024
Pāvels

Vai kooperatīvās sabiedrības valdes izstrādātie valdes vēlēšanu noteikumi par to, ka valdes vēlēšanās var kandidēt tikai valdes saraksts pilnā piecu cilvēku sastāvā, ir atbilstošs likumam? Šādā situācijā kooperatīvās sabiedrības biedram, kurš nevar atrast vēl četras personas, kas vēlētos kandidēt valdes vēlēšanās, tiek liegta iespēja piedalīties sabiedrības pārvaldē. 

A
atbild:
15. oktobrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Kooperatīvās sabiedrības (turpmāk sabiedrība) valdes ievēlēšanas kārtību nosaka Kooperatīvo sabiedrību likums un sabiedrības statūti. Likums sabiedrības valdes ievēlēšanu regulē vispārēji. Specifiskākus nosacījumus valdes ievēlēšanai var noteikt sabiedrības statūtos, ciktāl šādi nosacījumi nav pretrunā ar likumu. Sabiedrības statūtu grozīšana atrodas biedru kopsapulces kompetencē. 

Sabiedrības valde ir sabiedrības izpildinstitūcija, kas vada un pārstāv sabiedrību. Sabiedrības valdes pienākumos ietilpst sabiedrības saimnieciskās darbības vadīšana, kā arī likumam atbilstošas grāmatvedības nodrošināšana (skat. 51. pants). Sabiedrības valdes kompetencē neietilpst sabiedrības statūtu grozīšana. 

Lai noskaidrotu, kāda ir sabiedrības valdes ievēlēšanas kārtība, jums ir jāiepazīstas ar sabiedrības statūtiem. Ja sabiedrības valdes izdotie noteikumi ir pretrunā ar sabiedrības statūtiem un uzliek nepamatotus ierobežojumus valdes ievēlēšanai, tad sabiedrības valde ir rīkojusies prettiesiski un pārkāpusi savas kompetences robežas. Likums paredz sabiedrības valdes atbildību par tās prettiesisko rīcību un nodarītajiem zaudējumiem (skat. 61. pantu). 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas