DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Notiks NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā komandpakļautības maiņas ceremonija

Ceturtdien, 17. oktobrī, militārajā bāzē “Ādaži” notiks svinīga ceremonija, kas apliecinās NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā komandpakļautības maiņu. NATO daudznacionālā kaujas grupa, kas līdz šim bija Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandpakļautībā, turpmāk tiks nodota NATO daudznacionālās brigādes vadībā. Līdz ar to turpmāk Latvijā būs izvietota vēl viena kaujas spējīga brigāde, būtiski stiprinot NATO atturēšanas un aizsardzības spēju reģionā.

Ceremonijā piedalīsies Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, Kanādas Armijas komandieris ģenerālleitnants Maikls Raits (Michael Wright), Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus), kā arī NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris pulkvedis Sedriks Aspiro (Cédric Aspirault) un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

“Šī komandpakļautības maiņas ceremonija ir nozīmīgs solis Latvijas drošības spēju attīstībā, jo tas ir reāls apliecinājums mūsu apņēmībai stiprināt drošību Baltijas reģionā. Atskatoties pagātnē, kopš 2017. gada, varu teikt, ka ir sasniegts ļoti daudz. Šo gadu laikā mēs esam demonstrējuši mūsu vienotību, būtiski audzējuši vienību kaujas spējas. Tagad militārajā bāzē “Ādaži” būs izvietotas divas brigādes lieluma vienības, kas tiks pakļautas NATO daudznacionālās divīzijas štābam “Ziemeļi”. NATO princips “viens par visiem un visi par vienu” šeit ir redzams visā savā spēkā. Mēs stāvam plecu pie pleca ar mūsu sabiedrotajiem – 13 nācijām, kas apvienojušās kopīgā mērķī, lai stiprinātu mūsu drošību un aizsargātu brīvību. Mūsu nostāja ir skaidra – mēs esam gatavi cīnīties, ja tas būs nepieciešams. Tā ir mūsu kopējā atbildība un solījums aizsargāt to, kas mums visiem ir dārgs,” uzsver Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

“Šis ir svarīgs notikums mūsu misijai Latvijā. Mēs sveicam NATO daudznacionālo kaujas grupu, kas pievienojas mūsu NATO daudznacionālās brigādes saimei. Vēlos pateikties Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadībai un visiem tās karavīriem. NATO daudznacionālās brigādes uzdevumu izpildes iedvesma ir gūta no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes profesionalitātes un paveiktā šo septiņu gadu laikā. Pateicoties jums, daudzu nāciju karavīru paaudzes ir kļuvušas spējīgākas un profesionālākas. Šī komandpakļautības maiņa nemaina mūsu misiju. Mūsu klātbūtne Latvijā veicina NATO Austrumu flanga atturēšanas un aizsardzības stiprināšanu. Kopā mēs stiprināsim mūsu aliansi un darīsim to spēcīgāku ar katru dienu. Mēs esam NATO!”, uzsver pulkvedis Sedriks Aspiro (colonel Cédric Aspirault), NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris.

Jau ziņots, ka NATO samitā Madridē 2022. gada jūnijā Latvija un Kanāda parakstīja deklarāciju par NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā stiprināšanu un attīstību Latvijā.

2023. gada jūlijā, pirms NATO samita Viļņā, Latvijas un Kanādas aizsardzības ministri militārajā bāzē “Ādaži” parakstīja ceļa karti, kas paredzēja sagatavošanas, plānošanas, palielināšanas un pilnas gatavības posmus, lai palielinātu Kanādas vadīto daudznacionālo kaujas grupu Latvijā līdz kaujas spējīgai daudznacionālajai brigādei.

2024. gada 3. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” iezīmēja NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanas līdz brigādes līmenim uzsākšanu un jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveidi.

Savukārt, 2024. gada 19. augustā militārajā bāzē “Ādaži” svinīgā ceremonijā iezīmēja Dānijas Karalisko bruņoto spēku bataljona pievienošanos NATO daudznacionālajai brigādei Latvijā, tādējādi sekmējot NATO daudznacionālās brigādes Latvijā spēju nekavējoties reaģēt uz jebkādu apdraudējumu.

Būtiski, ka līdz ar visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” noslēgumu tika veiksmīgi pabeigts arī NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā sertificēšanas process.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI