DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Notiks ekspertu diskusija par Krievijas atbildību un kara ietekmi uz Eiropas drošību

Starptautiskās Krimas platformas trešā parlamentārā samita noslēgumā ceturtdien, 24.oktobrī, notiks ekspertu diskusija par Krievijas atbildību un kara ietekmi uz Eiropas drošību.

Ekspertu diskusiju atklās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un Ukrainas parlamenta – Augstākās Radas – priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk).

Pirmajā paneļdiskusijā eksperti spriedīs par Krievijas saukšanu pie atbildības. Jautājumu lokā būs efektīvu starptautisko mehānismu nepieciešamība, tostarp starptautiskā tribunāla izveide, lai agresoru sauktu pie atbildības par kara noziegumiem, kā arī garantētu taisnīgumu cietušajiem. Tostarp dalībnieki uzsvērs demokrātisko valstu un starptautisko organizāciju lomu tiesiskuma nodrošināšanā. Savukārt otrais panelis būs veltīts sarunām par Ukrainas atziņām un iespējām tās gūto pieredzi izmantot valstīm, kas sastopas ar Krievijas radītiem izaicinājumiem drošības jomā, tostarp hibrīddraudiem.

Diskusijā piedalīsies Kremļa ieslodzītais un šī gada jūnijā ieslodzīto apmaiņā atbrīvotais Krimas tatāru tautas medžlisa priekšsēdētāja pirmais vietnieks Narimans Dželjals (Nariman Dzhelyal), Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs (Dmytro Lubinets), Ukrainas militārais eksperts, rezerves pulkvedis Viktors Kevļuks (Viktor Kevliuk), bijušais Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš, Valsts prezidenta padomniece likumdošanas un starptautisko tiesību jautājumos Kristīne Līce un citi.

Ekspertu diskusiju organizē Krimas cilvēktiesību grupa, Latvijas Ārpolitikas institūts un Latvijas Platforma attīstības sadarbībai. Diskusija norisināsies ceturtdien, 24.oktobrī, viesnīcā “Radisson Blu Latvija” Elizabetes ielā 55, Rīgā, no pulksten 15.00 līdz pulksten 18.00. Ikviens interesents varēs tai sekot līdzi tiešraidē samita tīmekļa vietnē www.crimea-platform-riga.lv/ un parlamenta YouTube kontā.

Krimas platformas parlamentārā samita rīkošana Rīgā ir daļa no Latvijas visaptverošā atbalsta Ukrainai un ieguldījums noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanā. Samits tiek rīkots ciešā sadarbībā ar Ukrainas parlamentu, un tā ietvaros Rīgā pulcēsies delegācijas no aptuveni 40 pasaules valstīm.

Starptautiskā Krimas platforma ir izveidota 2021.gadā kā valstu un valdību, parlamentu, ārlietu ministru un ekspertu līmeņa koordinācijas un konsultāciju formāts, lai veicinātu pasaules līderu un plašākas sabiedrības izpratni par Krimas pussalas pagaidu okupāciju un aneksiju, tās negatīvo ietekmi uz vietējo iedzīvotāju cilvēktiesībām, drošību Melnās jūras reģionā, globālo nodrošinātību ar pārtiku un uz noteikumiem balstītu pasaules kārtību. Iepriekš Krimas platformas parlamentārie samiti ir notikuši Zagrebā un Prāgā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI