E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34120
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tiesiskās sekas, kas izriet no izlīguma

J
jautā:
05. oktobrī, 2024
Komentārs

Labdien! Man kā atbildētājai civillietā tiek piedāvāts noslēgt izlīgumu par kopīpašuma kā vesela īpašuma pārdošanu (kopā ar kopīpašnieku) un tad savstarpēji sadalīt naudas summu no pārdošanas cenas. Īpašumam ir arī konkrēta novērtējuma cena. Kādas sekas var būt, ja otra lietas puse, prasītājs, nav uzticama: ir nepatīkama pieredze (tika viltoti dokumenti u. c.)? Man ir pamatotas bažas, ka, noslēdzot izlīgumu, tiks mēģināts pārdot īpašumu it kā par citu (mazāku) cenu, kādēļ varēšu iegūt krietni mazāk neizdevīgs darījums. Kas varētu notikt ar īpašuma pārdošanu, ja būs noslēgts izlīgums, kurā noteikta viena mājas pārdošanas cena, bet pārdot par to neizdosies un vajadzēs samazināt cenu, lai tomēr māju pārdotu un kopīpašumu izbeigtu? Lieta tika uzsākta, pamatojoties uz kreditora pretenzijām parādi, kuri apmēram divu gadu laikā netika pierādīti (nav līgumiskā pamata u. tml.), bet pats prasītājs jau gadiem atliek tiesas sēdes (ir notikušas aptuveni piecas sēdes, bet pēc būtības lieta vēl netika skatīta), cerot uz izlīguma panākšanu. 

A
atbild:
15. oktobrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civilprocesa likumu izlīgums pieļaujams jebkurā procesa stadijā. Atzīstot izlīgumu par atbilstošu likumam, tiesa to apstiprina ar lēmumu un vienlaikus izbeidz tiesvedību lietā. Izlīgums kopumā vērtējams kā labs risinājums daudzos civiltiesiskos strīdos, jo tas saīsina procesa laiku un samazina izmaksas, un ļauj pusēm nonākt pie kompromisa arī sarežģītos strīdos.  

Jūsu aprakstītajā gadījumā, kad ir izteikts piedāvājums labprātīgi pārdot nekustamo īpašumu par izdevīgu cenu, uzmanība būtu jāvērš uz vairākiem izlīguma institūta aspektiem. Proti, ja tiesvedība tiek izbeigta (tajā skaitā ar izlīgumu), tad atkārtota vēršanās tiesā strīdā starp tām pašām pusēm, par to pašu priekšmetu un uz tā paša pamata nav pieļaujama (225. pants). Turklāt tiesas lēmums par izlīguma apstiprināšanu ir izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā (228. panta trešā daļa). Tas nozīmē, ka nepienācīgas izlīguma nosacījumu izpildes gadījumā otra puse var vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un lūgt uzsākt šī tiesas lēmuma piespiedu izpildi. Tādējādi konkrētajā gadījumā izlīgumā būtu jāiestrādā pārdomāti nosacījumi, kuri nepieļautu otrai pusei, piemēram, apzināti sabotēt īpašuma pārdošanu, kas savukārt varētu novest pie tiesas nolēmuma piespiedu izpildes un, visticamāk, jums būtu finansiāli neizdevīgāk.  

Papildus iepriekšminētajam jānorāda, ka izlīguma slēgšanas nepieciešamība šajā gadījumā kā tāda būtu jāpārvērtē, ja ir pamatots apgalvojums, ka prasītājam trūkst pierādījumu par viņa prasības pamatotību. Šādā gadījumā, ļoti iespējams, prasība pret jums tiktu pilnībā noraidīta, jo prasītājam civilprocesā valdošais sacīkstes princips uzliek par pienākumu pierādīt savu prasību, iesniedzot atbilstošus pierādījumus. Visu aprakstīto jautājumu padziļinātai analīzei jums ieteicams vērsties pēc palīdzības pie jurista.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 109 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas