E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31271
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
1
2
1

Laulību līguma grozījumi

J
jautā:
16. decembrī, 2023
Solveiga

Stājoties laulībā, tika noslēgts laulības līgums par visas mantas šķirtību. Laulības laikā ceļam māju, kura juridiski atrodas uz vīra zemes. Vēlamies, lai māja un zeme būtu kopīpašums. Vai var mainīt laulības līgumu, pie jurista veicot izmaiņas? Kā pareizi rīkoties?

A
atbild:
15. janvārī, 2024
Olga Lauva
juriste

Laulības līgumu slēdz notariālā kārtībā (Civillikuma 115. panta pirmā daļa), esot klāt abiem laulājamiem vai laulātajiem. Atbilstoši Civillikuma 117. pantam, ja laulības līgumā noteikta visas laulāto mantas šķirtība, katrs laulātais ne vien patur viņam pirms laulības piederējušo mantu, bet arī laulības laikā var to patstāvīgi iegūt, lietot un ar to rīkoties, neatkarīgi no otra laulātā.

Attiecīgi laulības līgumu var grozīt vai atcelt tikai pēc abu pušu piekrišanas. Lai to veiktu, jāvēršas pie zvērināta notāra, kurš izskaidros nianses jūsu noslēgtajā laulības līgumā, papildus vēršot uzmanību, ka pusēm, savstarpēji vienojoties, ir tiesības atcelt laulības līgumu vai noteikt citu laulāto mantisko attiecību režīmu. Tomēr visas izmaiņas un papildinājumi par laulības līguma nosacījumiem stāsies spēkā tikai pēc to noformēšanas rakstveidā, abu līguma slēdzēju pušu parakstīšanas un līguma izmaiņu ierakstīšanas laulāto mantisko attiecību reģistrā, ko uztur Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs. Vairāk informācijas par iesniedzamajiem dokumentiem skatīt šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas