E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33912
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja bērns nedzīvo pie vecāka, kurš ar tiesas spriedumu saņem uzturlīdzekļus

J
jautā:
14. septembrī, 2024
Martins

Labdien! Esmu uzturlīdzekļu parādnieks no 2016. gada, bet kādu laiku tos maksāju, tad aizbraucu uz ārzemēm un par to laiku (līdz 18.11.2018.) nemaksāju, jo no šī datuma līdz 27.08.2024. bērns ārzemēs atradās manā aprūpē. Apmēram pēc gada es uzzināju: lai gan bērns ir manā aprūpē, bērna māte turpināja saņemt uzturlīdzekļus no UGF. Tas tika paziņots UGF, maksājumi tika izbeigti, jo tika iesniegti pierādījumi. Man ir tiesas spriedums, kurš ir spēkā, kamēr bērna māte nav iesniegusi rakstisku iesniegumu par tiem gadiem, kad mans bērns atradās manā aprū. Bez tā man netiek sniegta informācija par mana parāda summu, šos pāris gadus neieskaitot. Bet ir uzrādīta summa par visiem gadiem. Ko es varu darīt? Pie kā man vērsties, ņemot vērā, ka es arī šobrīd pastāvīgi atrodos ārzemēs? 

A
atbild:
Šodien

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 203. panta ceturto daļu, ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.  

Tas nozīmē: ja mainās apstākļi un bērns vairs nedzīvo pie vecāka, kuram ar tiesas spriedumu ir noteiktas tiesības saņemt uzturlīdzekļus, tad otrs vecāks var celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņas izbeigšanu. Prasības pieteikumā norādāmi apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un pierādījumi, kas tos apstiprina, skaidro Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā.  

Civilprocesā puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā. Sacīkste notiek, pusēm dodot paskaidrojumus, iesniedzot pierādījumus, tiesai adresētus pieteikumus, piedaloties liecinieku un ekspertu nopratināšanā, citu pierādījumu pārbaudē un novērtēšanā, piedaloties tiesu debatēs un veicot citas procesuālās darbības šajā likumā noteiktajā kārtībā. 

Lai saņemtu precīzākas norādes, aicinām jūs vērsties pie zvērināta advokāta Latvijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas