E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33281
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa ar tiesu izpildītāja starpniecību

J
jautā:
13. jūlijā, 2024
Sanita

Labdien! Jautājums ir par alimentu piedziņu. Tiesu izpildītājai iesniedzu visus dokumentus, lai piedzītu no parādnieka alimentus par bērniem. Parāds ir sakrājies vairāku tūkstošu apmērā. Tiesu izpildītāja man ieteica paralēli iesniegt prasību arī UGF, ko es izdarīju. 
Šobrīd situācija ir šāda: vienu reizi (maijā) saņēmu maksājumu no UGF par aprīli, maijā man tiesu izpildītāja ieskaitīja naudu (tādā pašā apmērā kā UGF), līdz ar to es sapratu, ka sāk piedzīt parādu no bērnu tēva. Tomēr izrādījās, ka tie bijuši alimenti, kārtējais maksājums. Ja tas ir kārtējais maksājums no parādnieka, tad kāpēc ne pilnā apmērā, kā parādniekam piespriests? Vai tiesu izpildītāja maksā UGF vietā? Jūnijā es nesaņēmu nekādu naudu, ne no parādnieka (kopš viņš sazinājās ar tiesu izpildītāju, nemaksā pat tos 50 eiro, ko iepriekš sūtīja, jo viņam tiesu izpildītāja teikusi, ka man tagad maksās valsts), ne no UGF (jo tiesu izpildītāja par maiju iemaksāja), ne no tiesu izpildītājas, jo nauda novirzīta UGF apmaksai. Parādniekam ir oficiāls darbs. Kāpēc tiesu izpildītāja sākumā nepiedzen un neatmaksā parādu, kas sakrājies? Kāpēc maksā kārtējo maksājumu par UGF? Diemžēl man neizdodas  saprotami komunicēt ar tiesu izpildītāju, jo tiek atbildēts, ka viss notiek pēc Civillikuma. Lūdzu, izskaidrojiet. 

A
atbild:
14. augustā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Marta Urbāne, zvērināta advokāte, sertificēta mediatore

Kā paskaidro Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijā, uzturlīdzekļu maksāšana prioritāri ir vecāka pienākums un uzturlīdzekļi no UGF tiek izmaksāti tikai tad, ja vecāks nevar samaksāt uzturlīdzekļus vismaz UGF izmaksātajā apmērā. Ja no parādnieka ir piedzīti līdzekļi, tad tie tiek sadalīti starp vecāku (uzturlīdzekļu saņēmēju) un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju Civilprocesa likuma 623. pantā noteiktajā kārtībā:  

  • Ja no parādnieka piedzīts mazāk nekā tiek izmaksāts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, tad šis maksājums tiek ieskaitīts Uzturlīdzekļu garantiju fondā, savukārt vecāks (uzturlīdzekļu saņēmējs) saņem uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. 
  • Ja no parādnieka piedzīti uzturlīdzekļi vismaz tādā apmērā, kāds tiek izmaksāts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, nepārsniedzot Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad šis maksājums tiek pārskaitīts vecākam (uzturlīdzekļu saņēmējam). 
  • Ja no parādnieka piedzīts vairāk par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad vecākam (uzturlīdzekļu saņēmējam) tiek pārskaitīti uzturlīdzekļi bērna uzturam Ministru kabineta noteiktajā minimālo uzturlīdzekļu apmērā, savukārt atlikusī summa tiek iemaksāta Uzturlīdzekļu garantiju fondā. 
  • Ja kārtējie uzturlīdzekļi vairs nav jāmaksā (piemēram, ja bērns ir kļuvis pilngadīgs), tad piedzītos uzturlīdzekļus ieskaita Uzturlīdzekļu garantiju fondā līdz pilnīgai parāda dzēšanai. 

Savukārt zvērināta advokāte, sertificēta mediatore Marta Urbāne papildina, ka parādniekam, esot darba attiecībās, ir saistošs Civilprocesa likuma 594. pants, kas nosaka ieturējumu apmēru no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem. Proti, noteikts, ka uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

Jāņem arī vērā, ka no 2024. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim uzturlīdzekļu parādniekiem ir noteikta atvieglota parāda segšanas kārtība UGF, ar katru veikto maksājumu vienlaikus dzēšot gan pamatparādu, gan likumiskos procentus un esošajam parādam nepalielinot likumiskos procentus. 

Vienlaikus, lai saņemtu precīzu informāciju par uzturlīdzekļu izmaksām konkrētai personai, aicinām ar iesniegumu vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Iesniegumu var iesniegt: 

  • izmantojot e-adresi; 
  • parakstot ar drošu elektronisko parakstu un nosūtot uz e-pasta adresi pasts@ugf.gov.lv; 
  • klātienē darbdienās no pulksten 8.30 līdz 17.00 Raiņa bulvārī 15, Rīgā; 
  • nosūtot pa pastu uz adresi Raiņa bulvāris 15, Rīga, LV-1050.  
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas