E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21284
Lasīšanai: 3 minūtes
58
58

Kādos gadījumos darba devējs apmaksā izdevumus par brillēm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2020
Ilona

Labdien! Man ir radies jautājums par Ministru kabineta noteikumiem Nr. 343 “Darba aizsardzības prasības, strādājot ar displeju”. Noteikumu 2. daļas 12. punktā teikts, ka darba devējs nodrošina darbinieku ar redzes korekcijas līdzekļiem, ja tie ir nepieciešami darba veikšanai un OVP pārbaudē konstatēts, ka tādi ir nepieciešami.
Noteikumu 2. daļas 14 .punktā ir teikts, ka izdevumus par optisko līdzekļu iegādi sedz darba devējs, iegādes kārtību atrunājot iekšējās kārtības noteikumos vai darba līgumā.
1) Kāds ir summas procentuālais apmērs, kas ir jāsedz darba devējam par optisko līdzekļu iegādi darbiniekam? (Ja darbinieks pie datora strādā vairāk par 2 stundām dienā un ir attiecīgs ieraksts OVP kartē.)
2) Vai iekšējos darba kārtības noteikumos (vai darba līgumā) var tikt atrunāta tikai optisko līdzekļu iegādes kārtība vai arī kompensējamā summa?
3) Vai arī ir tā, ka darba devēja pienākums ir kompensēt daļu no optisko redzes korekcijas līdzekļu iegādes summas, bet par kompensācijas apmēru izlemj pats darba devējs?
Būšu ļoti pateicīga, ja jūs izskaidrosiet šīs likuma nianses, lai man rastos pareiza izpratne par šiem likuma pantiem. Paldies!

A
atbild:
05. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Briļļu iegādes izdevumu kompensēšana pieder pie likumdevēja noteikto atbalsta pasākumu kopuma darba aizsardzības prasībās darbiniekiem, kas ikdienā strādā ar displeju un kam arodārsts to nepieciešamību ir fiksējis OVK.

Valsts normatīvie akti nenosaka precīzu apmēru, kādā darba devējam ir pienākums kompensēt attiecīgos izdevumus, vienlīdz uzdodot par pienākumu šo jautājumu noteikt kādā no iekšējiem normatīvajiem aktiem: piemēram, iekšējās kārtības noteikumos, sociālo garantiju nolikumā vai citur. Nosakot iekšējā dokumentā darbiniekiem par optikas līdzekļiem kompensējamo izdevumu apmēru, darba devējs ir tiesīgs ievērot savas finansiālās iespējas.

Parasti nosacījumi ir atrunāti nepārprotami, piemēram, darbiniekam, kam OVP dokumentā ir fiksēts arodārsta atzinums par nepieciešamību lietot brilles darbam ar datoru, vienu reizi divu gadu periodā kompensē optikas līdzekļu iegādi līdz 150 (viens simts piecdesmit) eiro apmērā, iesniedzot iegādi apliecinošu dokumentu (kvīti, kases čeku).

Labs saturs
58
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 299 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas