E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34155
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Persona, kurai nodibināta aizgādnība, var reģistrēt transportlīdzekli

J
jautā:
09. oktobrī, 2024
Guna

Vai pilngadīga persona ar 1. grupas invaliditāti no bērnības, kurai ir noteikts aizbildnis un daļēji atņemta rīcībspēja, var būt automašīnas turētājs un saņemt likumā paredzētos transporta līdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumus? Automašīnas īpašnieks ir aizbildnis. Automašīna tiek izmantota kā transporta līdzeklis arī turētājam. 

A
atbild:
15. oktobrī, 2024
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Mārtiņš Mālmeisters, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Reģistrācijas departaments skaidro, ka saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. panta 25) punktu transportlīdzekļa turētājs  fiziskā vai juridiskā persona, kura uz tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u. c.) lieto transportlīdzekli. Par transportlīdzekļa turētāju nav uzskatāma persona, kas transportlīdzekli lieto uz dienesta vai darba tiesisko attiecību pamata. 

Transportlīdzekļa lietošana (turējums) ir saistīta ar atbildību par transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē (sodu piemērošana, nodokļu maksāšana). 

Transportlīdzekli īpašumā un aizgādņa turējumā var reģistrēt persona, kurai nodibināta aizgādnība. Šāda kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 1080 “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” 16.1.4. apakšpunktā, saskaņā ar kuru transportlīdzekļus reģistrē tādu personu īpašumā vai valdījumā, pār kurām nodibināta aizgādnība, bet numurētos agregātus reģistrē īpašumā. Šādā gadījumā reģistrācijas apliecībā norāda datus par minētās personas aizgādni. 

Ja jums ir vairāk jautājumu par šo tēmu, tad varat sazināties ar Ceļu satiksmes drošības direkciju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas