E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33175
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kādi nodokļi jāmaksā, ja īstermiņā izīrē telpas

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Jana

Labdien! Ja es vēlos izīrēt dzīvokli Airbnb, kā tas būtu pareizi jāsakārto? Ja vienkārši ilgtermiņā izīrē, tad tie 10% jāmaksā VID, bet kā ir, ja izīrē īstermiņā? Piemēram, šodien kāds īrē un tad mēnesi dzīvoklis stāv tukšs? 

A
atbild:
08. jūlijā, 2024

Ja gūstat ienākumus no sava īpašuma izīrēšanas, tad neatkarīgi no tā, vai izīrējat to ilgtermiņā vai īstermiņā, jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. 

Tādējādi jums nepieciešams reģistrēt VID saimniecisko darbību, izvēloties vienu nodokļa nomaksas veidu. Jūs varat maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli: 

  • vispārējā kārtībā, piemērojot progresīvo nodokļa likmi;
  • mikrouzņēmumu nodokli – nodoklis pēc 25% likmes tiek maksāts no apgrozījuma, proti, no saimnieciskās darbības ieņēmumiem, izdevumi netiek ņemti vērā.

Savukārt, izvēloties paziņoto saimniecisko darbību, jums jāreģistrē VID noslēgtais īres līgums un reizi gadā – iesniedzot savu gada ienākuma deklarāciju – jādeklarē un jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis: 10% no gūtajiem īres ieņēmumiem. Ja īpašums tiek īslaicīgi izīrēts, izmantojot airbnb.com vai booking.com platformas, tad īres līguma vietā jāpievieno, piemēram, ar izīrēšanas platformu noslēgtā sadarbības līguma (par nekustamā īpašuma pieejamību īrei) kopiju, izīrētāja reģistrācijas apstiprinājuma dokumentu u. tml. 

Plašāk par nekustamā īpašuma izīrēšanu var lasīt šeit. 

Svarīgi! Ja izīrējat savu nekustamo īpašumu, izmantojot “Airbnb”, “Booking” un citas līdzīgas ārzemēs reģistrētas tiešsaistes platformas, tad no gūtajiem ienākumiem obligāti ir jāmaksā arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN). 

Normatīvie akti noteic, ka PVN reģistrā ir jāreģistrējas, pirms tiek saņemts pakalpojums, kura sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu, no citas dalībvalsts vai no jebkuras trešās valsts vai trešās teritorijas personas, kas neveic saimniecisko darbību iekšzemē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 228 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas