NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
1
1

Aicina uz konferenci par Latvijas finanšu sistēmas “kapitālā remonta” rezultātiem

Žurnāla “Jurista Vārds” redakcija aicina juristus – nozares profesionāļus – uz klātienes domapmaiņu konferencē “Četras sarunas par Latvijas finanšu sistēmas “kapitālo remontu”“ un jaunākā raksta krājuma atvēršanu, kuru saņems visi apmeklētāji. Konference notiks trešdien, 16. oktobrī, plkst. 13.00–17.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā, Raiņa bulvārī 19, Rīgā. Tā kā dalībnieku vietu skaits ir ierobežots, pasākuma rīkotāji aicina visus interesentus iepriekš reģistrēties.

  • Konferences programma pieejama ŠEIT.
  • Reģistrēties pasākumam var ŠEIT.

2018. gadā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” publicēja 5. kārtas ziņojumu, kritiski vērtējot Latvijas spējas finanšu noziegumu – tostarp nelegāli iegūtas naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas – novēršanas jomā, un valstij tika piemērota pastiprināta uzraudzība.

Reaģējot uz to, Latvija uzsāka finanšu sistēmas “kapitālo remontu” un īstenoja vairākus pasākumu plānus.

Šobrīd Latvija ir pirmā valsts, kas pieteikusies “Moneyval” 6. kārtas novērtējumam, lai demonstrētu sasniegto progresu finanšu noziegumu apkarošanas jomā. Vērtēšanas process jau ir sācies, bet jaunais “Moneyval” ziņojums sagaidāms 2025. gada nogalē.  

Vai Latvijas īstenotais finanšu sistēmas “kapitālais remonts” tieslietu nozares skatījumā ir bijis veiksmīgs? Kādi panākumi ir gūti, kādas kļūdas ir pieļautas, un kādi ir nākotnes uzdevumi?

Uz šiem un citiem jautājumiem nozares eksperti meklēs atbildes žurnāla “Jurista Vārds” rīkotajā konferencē, kas noritēs profesionāļu savstarpēju “interviju” formātā. Arī auditorijai būs iespēja uzdot jautājumus.

Tāpat konferencē tiks prezentēti “Jurista Vārda” aptaujas rezultāti – tajā piedalījās gandrīz 500 Latvijas juristu, izsakot savas domas par Latvijas “finanšu sistēmas kapitālā remonta” norisi.

Konferences apmeklētāji saņems “Jurista Vārda” veidotu publikāciju krājumu, kurā aplūkotas juridiskās problēmas saistībā ar Latvijas īstenotajām reformām, tai skaitā Eiropas Savienības Tiesas 4. oktobra spriedums apvienotajās lietās, atbildot uz Satversmes tiesas lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu.

Pasākumu atbalsta Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte un Finanšu nozares asociācija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru

ĪSUMĀ

Finanšu noziegumi un noziedzīgi iegūtu līdzekļu atrašanās civiltiesiskajā apritē ne tikai ļauj noziedzniekiem gūt labumu no izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, bet kropļo tirgu un likumīgu uzņēmējdarbību, apdraud nacionālo un starptautisko drošību, kā arī valsts starptautisko reputāciju.


Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” 2018. gada 23. augustā publicēja  5. kārtas ziņojumu, kurā novērtēti Latvijā īstenotie NILLTFN pasākumi. No 11 vērtētajām jomām astoņās rādītājs tika novērtēts kā viduvējs, bet divās – zems.

Atbilstoši “Moneyval” novērtēšanas procedūras noteikumiem Latvijai tika piemērota pastiprināta uzraudzība. 


LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI