E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34139
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai sods par to, ka OCTA vēl nav stājusies spēkā, ir pamatots

J
jautā:
08. oktobrī, 2024
Megija

Sveiki! Mašīnai OCTA polisi iegādājos plkst. 6.30 no rīta. Plkst. 6.48 mani nofotografēja fotoradars, un tika piespriests 350 eiro liels sods par to, ka es braucu bez OCTA. No izbraukšanas līdz fotoradaram pagāja 5 minūtes. OCTA polises stāšanās spēkā laiks ir 6.54. Ņēmu vērā auto pulksteni, kurš diemžēl par dažām minūtēm atšķiras. Vai ir iespēja pārsūdzēt sodu un atbrīvoties no tā? 

A
atbild:
Šodien
Sandis Zellis
jurists

Ņemot vērā jūsu jautājumā norādītos apstākļus, secināms, ka administratīvais pārkāpums ir konstatēts pamatoti, tādēļ tā pārsūdzēšanai nav objektīva pamata. 

Jūsu situācijā iespējams lūgt atlikt naudas soda samaksu vai sadalīt to termiņos (mazākos maksājumos). Proti, atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 266. panta pirmajai daļai, ja ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ sodītā persona naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņā nevar pilnā apmērā izpildīt nolēmumu par sodu, tad iestāde var atlikt tā izpildi uz laiku līdz vienam mēnesim. Savukārt atbilstoši minētā panta otrajai daļai, ja ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ sodītā persona naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņā nevar pilnā apmērā izpildīt nolēmumu par sodu, iestāde var sadalīt naudas soda izpildi daļās, nepārsniedzot sešu mēnešu periodu no dienas, kad nolēmums par sodu stājas spēkā.  

Tādējādi likums paredz attiecīgās iestādes, kas piemērojusi administratīvo sodu, tiesības atlikt naudas soda samaksu uz laiku līdz vienam mēnesim vai arī sadalīt naudas soda izpildi daļās. Tādā gadījumā jāņem vērā, ka sodītajai personai rakstveida iesniegums par par soda izpildes atlikšanu vai naudas soda sadalīšanu daļās jāiesniedz iestādei termiņā, kurā naudas sods samaksājams brīvprātīgi (minētā panta trešā daļa). Turklāt iesniegums iestādē jāiesniedz motivētā veidā, norādot apstākļus, kas objektīvi liedz naudas soda apmaksu veikt brīvprātīgas izpildes termiņā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas