E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29209
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Saimniecisko darbību reģistrēt un pārtraukt var EDS

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2023
Arta

Juridiski esmu darba ņēmējs un strādāju pilnu laiku, taču nesen saņēmu pāris freelance darba piedāvājumu, kam nepieciešams B2B/contractor tipa līgums jeb invoice (rēķins) no manis kā (šajā gadījumā – mārketinga) pakalpojuma sniedzēja. Tā kā tas nebūtu pilnas slodzes darbs, provizoriski projekta ienākumi būtu līdz 500 eiro mēnesī (iespējams, arī vairāk), bet problēma ir tā, ka es nezinu, cik ilgi šī sadarbība turpinātos (attiecīgi, kādi būtu papildienākumi). Vai šajā gadījumā obligāti jāreģistrējas EDS kā papildu pašnodarbinātā statusam, pat ja tas potenciāli būtu tikai vienreizējs projekts? Ja ir, cik ilgā laikā tas stājas spēkā, piemēram, ja gribu uzsākt praktizēties jau no esošā vai nākamā mēneša? Vienlaikus jau sen vēlos paralēli iesākt savu print-on-demand biznesu un pārdot digitālo mākslu vai līdzīga veida dizainus dažādās platformās, bet arī šeit viss ir saistīts ar neparedzamiem (ja vispār) potenciālajiem ienākumiem. Vai šādā gadījumā pašnodarbinātā statuss arī būtu obligāts? Vai visi nodokļi, kopā sasummēti, būtu jāmaksā reizi ceturksnī, nevis katru mēnesi, uzreiz pēc attiecīgās kompensācijas saņemšanas?

A
atbild:
08. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskās personas, kuras veic saimniecisko darbību, Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) reģistrējas pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas.

Deklarācijas jāiesniedz un nodokļi jāmaksā termiņos, kādi noteikti tajā nodokļu režīmā, kādu izvēlas:

  • vispārējā režīmā – reizi gadā jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas jāmaksā reizi ceturksnī (par tiem mēnešiem, kuros ir ienākumi);
  • mikrouzņēmumu nodoklis jāmaksā reizi ceturksnī;
  • mikrouzņēmumu nodokļa režīmā var izmantot saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. Saimnieciskās darbības veicējs visus ieņēmumus no saimnieciskās darbības ieskaita šajā kontā, bet banka sadarbībā ar VID automātiski iesniedz mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju, aprēķina un samaksā nodokli.

Lai pārtrauktu/izbeigtu saimniecisko darbību, par to arī ir jāiesniedz iesniegums EDS.

Informācija par katru soli (reģistrēšanos, nodokļa režīma izvēli, maksājumiem, par to, kā nomaksāt nodokļus pēc saimnieciskās darbības pārtraukšanas, informācija par katru nodokļu režīmu u. c.) ir izklāstīta VID materiālu kopā “Saimnieciskās darbības veicēji”. Skaidrojums soli pa solim –, kā reģistrēt VID un veikt saimniecisko darbību, kas ir saimnieciskā darbība u. c.

Ja ar iespējamajiem ienākumiem ir nenoteiktība un nav saprotams, kā rīkoties konkrētā situācijā, to varat noskaidrot, sazinoties ar VID, izmantojot EDS norādi “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas