E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33401
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darbinieks jānodarbina atbilstoši nolīgtajam darba laikam

J
jautā:
24. jūlijā, 2024
Linda

Labdien! Strādāju veikalā, ir nolīgts normālais darba laiks ar summētā darba laika uzskaiti. Pārskata periods ir viens mēnesis. Darbs notiek maiņās pēc sastādīta grafika. Katru mēnesi darba stundas ir mainīgas. Ja mēnesī sanāk, piemēram, 22 darba dienas un 176 stundas, tad darba devējs tās samazina par aptuveni astoņām stundām. Negrib maksāt par pilnām mēneša stundām. Vai tā drīkst darīt?

A
atbild:
30. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 140. panta pirmajai daļai summētā darba laika organizāciju nosaka, ja darba rakstura dēļ ir nepieciešams pārsniegt darbiniekam noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, vienlaikus darba devējam ievērojot, ka darbiniekam kopējais darba laiks pārskata periodā nedrīkst pārsniegt attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku. Tādējādi, ja nepieciešams pārsniegt normālo dienas darba laiku (astoņas stundas), nosakāma summētā darba laika organizācija. 

Summētais darba laiks pēc būtības nozīmē, ka darba devējs var darbinieku nodarbināt dažādās dienās ar atšķirīgu dienas vai nedēļas darba laika ilgumu. Tomēr ievērojams, ka saskaņā ar Darba likuma 140. panta ceturto daļu summētajā darba laikā jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā. Atpūtas laiku darbiniekam piešķir nekavējoties pēc darba veikšanas. 

Summētā darba laika organizācijas gadījumā svarīgi elementi ir pārskata periods un darba grafiks. Līdz ar to summētajam darba laikam jānosaka pārskata periods.  

Ja jums ir noteikts normālais darba laiks ar summētā darba laika uzskaiti un pārskata periodu viens mēnesis, tad darba devējam attiecīgajā mēnesī jānodrošina darbs atbilstoši šī mēneša normāla darba laika darba stundām. Jānorāda, ka darba stundu skaits normālajā darba laikā dažādos mēnešos ir atšķirīgs 

Proti, janvārī atbilstoši nolīgtajam normālajam darba laikam jums bija jānostrādā 176 darba stundas, februārī 168 stundas, martā 159 stundas, aprīlī un maijā 167 stundas, jūnijā 152 stundas, jūlijā 184 stundas, savukārt augustā būs jānostrādā 176 stundas, septembrī 168 stundas, oktobrī 184 stundas, novembrī 160 stundas un decembrī 142 stundas. 

Ja darba devējs nenodrošina ar darbu atbilstoši nolīgtajam darba laikam, jums var ieteikt vērsties Valsts darba inspekcijā (VDI), sākotnēji situāciju pārrunājot ar darba devēju un noskaidrojot iemeslus, kādēļ darba devējs jūs nenodarbina atbilstoši nolīgtā darba līguma noteikumiem. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas