DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

BOMCA 10 dalībvalstu pārstāvji iepazīstas ar Latvijas muitas pieredzi tranzīta kontroles jomā

Publicitātes foto

Lai iepazītos ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes pieredzi tranzīta procedūras piemērošanā, no šī gada 3. līdz 5. septembrim Latviju darba vizītē apmeklēja Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Turkmenistānas  muitas dienestu pārstāvji.

 

Īstenojot Robežu pārvaldības programmas Centrālāzijā 10. posma (BOMCA 10) aktivitātes, iepriekš katrā valstī tika rīkotas ekspertu tikšanās, kuru laikā Latvijas muitas dienesta amatpersonas iepazīstināja kolēģus ar Eiropas Savienības (ES) normatīvo regulējumu, tranzīta procedūras piemērošanas kārtību, tranzīta deklarāciju un TIR karnešu noformēšanas un citiem jautājumiem, iztirzājot tos teorētiski.

Savukārt vizīte Latvijā citu valstu pārstāvjiem sniedza iespēju uzzināt, kā praksē notiek dokumentu un informācijas iesniegšana muitas iestādei, kādas formalitātes tiek veiktas nosūtītāja un galamērķa muitas iestādēs un tranzīta procedūras laikā, kā tiek nodrošināta kontrole un daudzus citus aspektus. Darba vizītē piedalījās Centrālāzijas valstu muitas amatpersonas, kuras līdzdarbojas nacionālo stratēģiju un politiku izstrādē tranzīta jomā vai nodrošina to ieviešanu, tādējādi projekta dalībvalstu pārstāvjiem bija iespēja savstarpēji dalīties profesionālajā pieredzē.

VID Muitas pārvaldes amatpersonas iepazīstināja vizītes dalībniekus ar tranzīta deklarāciju noformēšanas elektronisko sistēmu, automatizētās riska analīzes principiem, centralizēto tranzīta procedūru izpildes kontroli, informācijas apmaiņu starp ES dalībvalstīm. Apmeklējot  vairākus muitas kontroles punktus (MKP) – Lidostas MKP, Rīgas brīvostas MKP un Terehovas MKP –, Centrālāzijas valstu muitas dienestu pārstāvji iepazinās ar darba organizācijas specifiku un formalitātēm saistībā ar tranzīta procedūru noformēšanu kravām, kas tiek pārvietotas ar gaisa, jūras un sauszemes transportu. Vizītes dalībniekiem bija iespēja uzzināt, kādas priekšrocības ir atzītajiem nosūtītājiem un atzītajiem saņēmējiem, noformējot vienkāršoto tranzīta procedūru.

BOMCA ir vadošā programma Centrālāzijā, ko finansē ES. Programmas mērķis ir  palielināt drošību, stabilitāti un ilgtspējīgu izaugsmi reģionā, kā arī atbalstīt pārrobežu sadarbību.

BOMCA 10 veido četras komponentes: robežkontroles aģentūru institucionālā attīstība; kapacitātes palielināšana pārkāpumu atklāšanas un izmeklēšanas jomā; legālu tirdzniecības plūsmu veicināšana pāri robežām; pārrobežu sadarbības uzlabošana.

VID vadībā, Muitas pārvaldes amatpersonām sadarbojoties ar Pārtikas un veterinārā dienesta un Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvjiem, tiek īstenotas 3. komponentes – “Tirdzniecības veicināšana” – aktivitātes, sekmējot darbības pilnveidošanu un attīstību dienestos, kas veic muitas, veterināro un fitosanitāro kontroli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI