SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
05. septembrī, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme
2
2

Infografika: kriminālsodi, kas pirmajā tiesu instancē piemēroti dzērājšoferiem

Sodi par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē pēdējo divu gadu laikā kļuvuši krietni bargāki. Saskaņā ar Tiesu administrācijas apkopotajiem statistikas datiem laika periodā no 2022. gada 25. novembra līdz 2024. gada 3. jūlijam visās tiesu instancēs (pirmajā, apelācijas un kasācijas instancē) saņemta 1051 lieta, bet par braukšanu dzērumā vai citu apreibinošu vielu ietekmē izskatītas 926 lietas. Kādi pamatsodi un papildsodi personām minētajā laikposmā piemēroti pirmajā instancē, – LV portāla infografikā.

īsumā
  • Kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē ir noteikta Krimināllikuma (KL) 262. pantā.
  • Par braukšanu dzērumā var piemērot tikai brīvības atņemšanu vai probācijas uzraudzību.
  • Pamatsodu – probācijas uzraudzību – pilngadīgām personām, kuras izdarījušas KL 262. un 262.1 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, sāks piemērot tikai ar 2025. gada 1. janvāri.
  • Krimināllietu iztiesā pēc tās likuma normas, kas bija spēkā pārkāpuma izdarīšanas brīdī.
  • Mantas īpašā konfiskācija ir noziedzīgi iegūtas mantas vai noziedzīga nodarījuma izdarīšanas priekšmeta, vai ar noziedzīgu nodarījumu saistītas mantas (t. sk. transportlīdzekļa) piespiedu bezatlīdzības atsavināšana valsts īpašumā.

Krimināllikuma (KL) 36. pantā paredzēts, ka personai, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, var piespriest vienu pamatsodu (brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu) un vienu vai vairākus papildsodus (mantas konfiskāciju, izraidīšanu no Latvijas, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu, naudas sodu, tiesību ierobežošanu).

Kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē ir noteikta KL 262. pantā, kurā pēdējās veiktās izmaiņas stājās spēkā nesen – 2024. gada 4. jūlijā.

KL 262. pants. Transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē

(1) Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē,

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

(11) Par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, vai par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē,

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

(2) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls miesas bojājums,

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

(3) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts vidēja smaguma miesas bojājums,

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no pieciem līdz septiņiem gadiem.

(4) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi,

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem.

(5) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi,

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem.

Par braukšanu dzērumā var piemērot tikai brīvības atņemšanu vai probācijas uzraudzību

2024. gada 4. jūlijā stājās spēkā Krimināllikuma grozījumi, kas pastiprina sodus par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, atteikšanos no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes, kā arī ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu.

KL 262. un 262.1 pants tika izteikts jaunā redakcijā, nosakot, ka par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, atteikšanos no apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes un ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu vairs nevar piemērot tādus KL paredzētos pamatsodus kā sabiedriskais darbs vai naudas sods.

Par attiecīgajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas izdarīti pēc iepriekš minētā datuma, var piemērot tikai tādus pamatsodus kā brīvības atņemšana vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība (Redakcijas piezīme: atbilstoši KL pārejas noteikumu 25.3 punktam pamatsodu – probācijas uzraudzību – pilngadīgām personām, kuras izdarījušas KL 262. un 262.1 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, sāks piemērot tikai ar 2025. gada 1. janvāri. Savukārt saskaņā ar KL pārejas noteikumu 25. punktu nepilngadīgajiem, kuri izdarījuši jebkuru KL sevišķajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, pamatsodu – probācijas uzraudzību – var piemērot jau no 2022. gada 1. janvāra.).

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Krimināllietu iztiesā pēc tās likuma normas, kas bija spēkā pārkāpuma izdarīšanas brīdī

Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar KL 5. panta pirmo daļu nodarījuma (darbības vai bezdarbības) noziedzīgumu un sodāmību nosaka likums, kas bijis spēkā šā nodarījuma izdarīšanas laikā. Proti, tiesa konkrēto krimināllietu iztiesā pēc tās likuma normas, kas bija spēkā pārkāpuma izdarīšanas brīdī.

Tādējādi LV portāla infografikā pie piemērotajiem kriminālsodiem aplūkotajā laika periodā no 2022. gada 25. novembra līdz 2024. gada 3. jūlijam parādās arī tādi piemērotie pamatsodi kā piespiedu darbs, sabiedriskais darbs un naudas sods.

Kriminālatbildība, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, un transportlīdzekļa konfiskācija

LV portāls atgādina, ka 2022. gada 25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, ar kuriem tika noteikta kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles, kā arī transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Vienlaikus stājās spēkā izmaiņas KL 70.13 pantā, nosakot, ka konfiskācijai pakļauj noziedzīgu nodarījumu izdarījušajai personai piederošu transportlīdzekli, ar kuru tā izdarījusi šā likuma 262. (“Transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē”) vai 262.1 pantā (“Atteikšanās no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes un ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšana”) paredzēto noziedzīgo nodarījumu.

Turpretī KL 70.14 pantā tika noteikts, ka tad, ja kāds no iepriekš minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem paveikts, sēžoties pie stūres transportlīdzeklim, kas pieder citai personai, no noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas tiek piedzīta pilna vai daļēja šā transportlīdzekļa vērtība.

Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar KL 70.10 pantu transportlīdzekļa, ar kuru persona izdarījusi 262. vai 262.1 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, konfiskācija KL izpratnē ir mantas īpašā konfiskācija, kas nav kriminālsods.

Plašāk par tēmu >>

Kas ir mantas īpašā konfiskācija

Kā jau tika minēts, mantas konfiskācija ir viens no papildsoda veidiem, kas atbilstoši KL 42. pantam ir notiesātā īpašumā esošās mantas piespiedu bezatlīdzības atsavināšana valsts īpašumā.

Tomēr saskaņā ar minētā panta otro daļu mantas konfiskāciju var noteikt tikai KL sevišķajā daļā paredzētajos gadījumos. “Līdz ar to, ja konkrētā noziedzīgā nodarījuma sankcijā nav paredzēta iespēja personai par tās izdarīto nodarījumu piemērot mantas konfiskāciju, to atbilstoši KL 42. panta otrajai daļai kā papildsodu nepiemēro,” skaidro Tieslietu ministrija (TM).

Savukārt saskaņā ar KL 70.10 pantu mantas īpašā konfiskācija ir noziedzīgi iegūtas mantas vai noziedzīga nodarījuma izdarīšanas priekšmeta, vai ar noziedzīgu nodarījumu saistītas mantas (t. sk. transportlīdzekļa) piespiedu bezatlīdzības atsavināšana valsts īpašumā.

Atbilstoši KL 70.13 panta piektajai daļai mantas īpašās konfiskācijas ietvaros konfiskācijai pakļauj noziedzīgu nodarījumu izdarījušajai personai piederošu transportlīdzekli, ar kuru tā izdarījusi šā likuma 262. vai 262.1 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu.

Valsts policijas sniegtie statistikas dati liecina, ka laikposmā no 2022. gada 25. novembra līdz 2024. gada 31. jūlijam mantas īpašās konfiskācijas ietvaros konfiscēti 1409 transportlīdzekļi, turpretī 2726 gadījumos transportlīdzeklis piederējis citai personai, kā rezultātā no noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas tiek piedzīta pilna vai daļēja attiecīgā transportlīdzekļa vērtība.

LV portāla infografika.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI