NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
14. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Noziedzība
14
14

Par sēšanos pie stūres reibumā piespriež arī cietumsodus

No 2022. gada 25. novembra, kad stājās spēkā Krimināllikuma grozījumi, kas paredz kriminālatbildību par braukšanu alkohola reibumā virs 1,5 promilēm, līdz šī gada 30. jūnijam reģistrēti 643 kriminālprocesi par šo noziedzīgo nodarījumu.

Sodi par sēšanos pie stūres reibumā ir bargi. Kopš pagājušā gada 25. novembrī stājās spēkā Krimināllikuma grozījumi, kas paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā virs 1,5 promilēm vai narkotisko vielu ietekmē, tiesas priekšā stājušās jau 22 personas, uzsākti vairāk nekā 600 kriminālprocesu un konfiscēts ievērojams daudzums spēkratu.

īsumā
  • 2022. gada 25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, nosakot bargākus sodus par sēšanos pie stūres reibumā.
  • No 2022. gada 25. novembra līdz šī gada 30. jūnijam kopumā ir fiksēti 2094 gadījumi, kad autovadītāji bijuši alkohola reibumā.
  • Par sēšanos pie stūres dzērumā tiesātas 22 personas, no tām brīvības atņemšana līdz vienam gadam piespriesta vienai personai, bet īslaicīga brīvības atņemšana – septiņām personām.
  • Likumā paredzēta iespēja dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus nodot bez atlīdzības (ziedot) Ukrainas valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.
  • Laikā no 2022. gada 25. novembra līdz 2023. gada 7. jūlijam VID ir saņemti 466 lēmumi par transportlīdzekļu konfiskāciju, no kuriem 451 ir automobilis un 15 – citi transportlīdzekļi.
  • Interese par konfiscētajām automašīnām ir ļoti liela, cenas svārstās no 366,66 eiro līdz 82 900 eiro. Vidējā realizācijas cena ir 1100–9000 eiro.
  • Laika posmā no 2022. gada 25. novembra līdz 2023. gada 7. jūlijam no realizētajiem transportlīdzekļiem valsts budžetā ieskaitīti 393 274,03 eiro.
  • Līdz šim Ukrainas atbalstam ir novirzīti 152 transportlīdzekļi, no kuriem jau nodoti 103, bet 49 braucamie tiek gatavoti nodošanai.

2022. gada 25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, nosakot bargākus sodus par sēšanos pie stūres reibumā, kā arī Krimināllikuma 262. panta 1.1 daļā paredzot kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles, vai par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Vienlaikus stājās spēkā arī grozījumi Krimināllikuma 70.13 pantā, ar ko tiek konfiskācijai pakļauts noziegumu izdarījušās personas transportlīdzeklis, ar kuru tā izdarījusi šā likuma 262. pantā (Transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē) vai 262.1 pantā (Atteikšanās no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes un ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšana) aprakstīto noziedzīgo nodarījumu. Turpat – Krimināllikuma 70.14 pantā – noteikts, ka tad, ja noziedzīgais nodarījums paveikts, sēžoties pie stūres transportlīdzeklim, kas pieder citai personai, no noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību.

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Reibuma stāvoklī pieķerti 2094 šoferi

No 2022. gada 25. novembra, kad stājās spēkā Krimināllikuma grozījumi, kas paredz kriminālatbildību par braukšanu alkohola reibumā virs 1,5 promilēm, līdz šī gada 30. jūnijam kopumā ir fiksēti 2094 gadījumi, kad autovadītāji bijuši sēdušies pie stūres alkohola reibumā, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Līna Bagdone.

Šajā laika posmā reģistrēti 643 kriminālprocesi par braukšanu reibumā virs 1,5 promilēm; 745 kriminālprocesi par braukšanu alkohola reibumā bez tiesībām un 706 administratīvie procesi par braukšanu alkohola reibumā [pārsniedz 0,5 promiles, bet ne vairāk par 1,5 promilēm].

Valsts policija informē, ka šajā periodā 503 gadījumos transportlīdzekļi pakļauti konfiskācijai, tikmēr 974 gadījumos piedzenama to vērtība.

Šajā statistikā ir iekļauti arī tie gadījumi, kad uzsākti kriminālprocesi par braukšanu narkotisko vielu reibumā un atteikšanos no medicīniskās pārbaudes.

Savukārt gadu iepriekš šajā periodā – no 2021. gada 25. novembra līdz 2022. gada 30. jūnijam – kopumā bija fiksēti 2444 gadījumi, kad autovadītāji bijuši alkohola reibumā. Valsts policija uzsāka 1049 kriminālprocesus par braukšanu alkohola reibumā bez tiesībām (par šo jau bija iepriekš paredzēta kriminālatbildība), 848 administratīvā pārkāpuma procesus par braukšanu reibumā virs 1,5 promilēm un 547 administratīvā pārkāpuma procesus par braukšanu alkohola reibumā zem 1,5 promilēm. 

104 krimināllietās piemērots arī papildsods – tiesību ierobežošana, kā arī vienā – probācijas uzraudzība, vienā – mantas konfiskācija, vienā – sabiedriskais darbs.

Šogad par braukšanu dzērumā krimināli sodīta 21 persona

Kā liecina Tiesu administrācijas statistika, pēdējos gadus tiesas par braukšanu dzērumā ir bijušas bargas – pēc Krimināllikuma 262. panta trešās, ceturtās un piektās daļas, ceļu satiksmes negadījumos, kuros bijušas smagas sekas – nopietni miesas bojājumi vai cilvēku nāve –, ir piespriesti reāli cietumsodi.

Savukārt pēc Krimināllikuma 262. panta 1.1 daļas 2022. gadā viena persona sodīta ar īslaicīgu brīvības atņemšanu un papildsodu – tiesību ierobežošanu.

Šogad par sēšanos pie stūres reibuma stāvoklī krimināli sodīta jau 21 persona, no tām brīvības atņemšana līdz vienam gadam piespriesta vienai, bet īslaicīga brīvības atņemšana – sešām personām. Savukārt brīvības atņemšana, piespriežot nosacītu sodu, noteikta četrām personām.

Konfiscētos auto var nodot Ukrainai

Šīgada 21. februārī stājas spēkā grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz iespēju dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus nodot bez atlīdzības (ziedot) Ukrainas valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Lēmumu par valstij piekritīgo transportlīdzekļu nodošanu katrā konkrētajā gadījumā pieņem Ministru kabinets atbilstoši noteikumiem par kārtību, kādā valsts kustamo mantu nodod bez atlīdzības ārvalstu valdību un starpvalstu organizāciju īpašumā.

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā” iepriekš paredzēja, ka valstij piekritīgos transportlīdzekļus realizē, pārdodot juridiskajām un fiziskajām (veicot cenu aptauju) personām vai nododot pārstrādei vai izjaukšanai rezerves daļās.

91 krimināllietā piemērots arī papildsods – tiesību ierobežošana, kā arī divās – sabiedriskais/piespiedu darbs, vienā – probācijas uzraudzība.

466 lēmumi par transportlīdzekļu konfiskāciju

Atbildīgā iestāde par valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu, nodošanu bez maksas, iznīcināšanu un realizācijas ieņēmumu iemaksu valsts budžetā ir Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Dzērājšoferu vadītie spēkrati glabājas Nodrošinājuma valsts aģentūras stāvlaukumos visā Latvijā, bet vēlāk likumā noteiktajā kārtībā tos realizē VID.

Laikā no 2022. gada 25. novembra līdz 2023. gada 7. jūlijam VID ir saņemti 466 lēmumi par transportlīdzekļu konfiskāciju, no kuriem 451 ir automobilis un 15 – citi transportlīdzekļi (motocikli, motorolleri, traktori u. c.), informē VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Konfiscēto transportlīdzekļu izlaiduma gadi ir ļoti dažādi – sākot no 1989. gada. Visvairāk konfiscēti transportlīdzekļi no 2007. izlaiduma gada.

Interese par konfiscētajām automašīnām liela

VID cenu aptaujās pārdevis 226 transportlīdzekļus, no kuriem 106 bija automašīnas, bet 120 – lūžņi, kas tiek realizēti pārstrādei metālpārstrādes uzņēmumiem.

“Sākumā visi transportlīdzekļi tiek piedāvāti nodošanai Ukrainai,” skaidro E. Teice-Mamaja. “Tie transportlīdzekļi, kas atzīti par Ukrainas vajadzībām neatbilstošiem un kas ir vecāki par 20 gadiem, tiek realizēti pārstrādei metālpārstrādes uzņēmumiem. Savukārt tie braucamie, kas jaunāki par 20 gadiem, piedalās cenu aptaujās un tiek pārdoti.”

Interese par konfiscētajām automašīnām ir ļoti liela, cenas svārstās no 366,66 eiro līdz 82 900 eiro, zina teikt VID pārstāve. Parasti vidējā realizācijas cena svārstās no 1100 eiro līdz 9000 eiro – tas ir atkarīgs no transporta līdzekļa modeļa, izlaiduma gada un tehniskā stāvokļa.

Piemēram, laika posmā no 2022. gada 25. novembra līdz 2023. gada 7. jūlijam lētākā automašīna “Lada 1118” realizēta par 366,66 eiro, savukārt dārgākā – “Porsche Cayenne S” – par 82 900 eiro.

Laika posmā no 2022. gada 25. novembra līdz 2023. gada 7. jūlijam no realizētajiem transportlīdzekļiem valsts budžetā ieskaitīti 393 274,03 eiro.

Ukrainai piegādā biedrība “Agendum”

Līdz šim Ukrainas atbalstam ir novirzīti 152 transportlīdzekļi, no kuriem jau nodoti 103, bet 49 braucamie tiek gatavoti nodošanai.

VID regulāri iesniedz biedrībai “Agendum” sarakstu ar visiem konfiscētajiem auto, kas ir labā braukšanas kārtībā un pirms konfiscēšanas piedalījušies ceļu satiksmē. Biedrība no dažādām Ukrainas valdības institūcijām saņem palīdzības sniegšanas lūgumus par transportlīdzekļu nepieciešamību un atbilstoši vajadzībām novērtē un izvēlas nododamos auto, kā arī nodrošina šo auto nogādāšanu un nodošanu Ukrainas valdības institūcijām, veicot visas nepieciešamās darbības un sedzot visus izdevumus.

E. Teice-Mamaja zina teikt, ka, piemēram, pagājušajā nedēļā Ukrainai ir nodoti vēl desmit auto. Tie nonāks Ukrainas Aizsardzības ministrijas un Kijevas apgabala padomes pašvaldības bezpeļņas uzņēmuma “Kijivas apgabala garīgās veselības centrs” rīcībā.

Plašāka informācija par valstij piekritīgo mantu pieejama VID tīmekļvietnē šeit.

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI