SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
25. septembrī, 2024
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
1
1

Kā norit uzvedības korekcijas nodarbības dzērājšoferiem

Aizvadītā gada izskaņā tika pieņemti jauni Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka autovadītājiem, kuri pieķerti, vadot auto reibumā, cita starpā ir jāapmeklē uzvedības korekcijas nodarbības. Skaidrojam, kā minētās nodarbības norit un kāda ir autovadītāju gatavība tajās iesaistīties. 

īsumā
  • Par nepieciešamību apmeklēt uzvedības korekcijas programmu informē specializētā medicīniskā komisija pirmstermiņa veselības pārbaudes laikā.
  • Uzvedības korekcijas programmas kurss ilgst ne vairāk par astoņām nedēļām, un tajā iekļautas septiņas nodarbības.
  • Uzvedības korekcijas programma ir pabeigta, ja dalībnieks apmeklējis visas nodarbības.
  • Šobrīd uzvedības korekcijas programmas nodarbības piedāvā četri pakalpojuma sniedzēji.
  • Uzrunātie pakalpojuma sniedzēji norāda, ka 90% nodarbību dalībnieku ir vīrieši.
  • Parasti pirmajā nodarbībā dalībnieki izjūt dusmas par to, ka viņiem jāapmeklē attiecīgais kurss.
  • Beidzot kursu, autovadītāji atzīst, ka informācija bijusi noderīga, mudinājusi mainīt uzvedību un labāk sevi izprast.
  • Atbilstoši Valsts policijas datiem ceļu satiksmes negadījumos iesaistīto  reibumā esošo autovadītāju skaits nedaudz samazinās.

Viens no soda veidiem, kas tiek piemērots par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, ir vadīšanas tiesību atņemšana uz noteiktu laiku.

Plašāk par tēmu >>

Lai atjaunotu vadīšanas tiesības, jāveic pirmstermiņa veselības pārbaude, kā arī jānokārto attiecīgās kategorijas teorētiskais un vadīšanas eksāmens.

Šoferiem, kas pieķerti braucam reibumā, pirms tiesību atgūšanas būs jāizpilda arī prasība apmeklēt uzvedības korekcijas programmu.

Par nepieciešamību apmeklēt uzvedības korekcijas programmu informē specializētā medicīniskā komisija pirmstermiņa veselības pārbaudes laikā, kas norisinās saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 940 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību”.

Savukārt MK noteikumos Nr. 655 “Noteikumi par uzvedības korekcijas programmu personām, kas sodītas par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē” skaidrots: ja specializētā medicīniskā komisija, veicot personas veselības pārbaudi, nekonstatēs personai alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu, kaitējošu lietošanu vai atkarību, tā personu informēs par to, ka transportlīdzekļa vadīšanas tiesības atgūstamas tikai pēc dalības uzvedības korekcijas programmā.

Kursā iekļautās septiņas nodarbības apgūstamas astoņu nedēļu laikā

Uzvedības korekcijas programmas grupu nodarbības nodrošina fiziskās vai juridiskās personas, kuras saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 655 apstiprina atlases komisija – Satiksmes ministrijas (SM), Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) deleģētu pārstāvju grupa.

Pakalpojuma sniedzējiem nodarbības jāorganizē saskaņā ar MK noteikumos ietverto plānu, paredzot, ka attiecīgais kurss ilgst ne vairāk par astoņām nedēļām un tajā iekļautas septiņas nodarbības par šādām tēmām:

  • Savstarpēja iepazīšanās ar grupas dalībniekiem. Motivācijas nodarbība. Personība un uzvedība;
  • Ieradums, pieradums, atkarība. Atkarības uzvedības veidošanās;
  • Atkarību izraisošas vielas, to ietekme. Atkarību izraisošu vielu ietekme un transportlīdzekļu vadīšana;
  • Domāšanas kļūdas. Atbildīga uzvedība uz ceļa. Cēloņi un sekas;
  • Emociju un uzvedības vadība. Stresa vadība;
  • Problēmu risināšanas stratēģija. Veselīga uzvedība. Atbildīgs lēmums;
  • Visu programmas tēmu kopsavilkums. Galvenie secinājumi.

Noteikumi paredz, ka vienas nodarbības ilgums nav mazāks par divarpus akadēmiskajām stundām, izņemot pēdējo nodarbību, kura ilgst vienu akadēmisko stundu.

Lai kurss būtu pabeigts, jāapmeklē visas nodarbības

Noteikumos arī skaidroti pakalpojuma sniedzēja uzdevumi, vadot nodarbības. Piemēram, pakalpojuma sniedzējam jāizglīto transportlīdzekļu vadītāji par atkarību izraisošu vielu ietekmi uz dažādām dzīves jomām, īpašu uzmanību pievēršot transportlīdzekļa vadīšanai atkarību izraisošu vielu ietekmē. Nodarbībās jāveicina kritiskā domāšana, kā arī jāizvērtē transportlīdzekļu vadītāju motivācijas līmenis dalībai grupā, jāuztur labvēlīga un atbalstoša mikrovide grupā un jāveic citi uzdevumi.

MK noteikumi noteic, ka vienā uzvedības korekcijas programmas grupā drīkst būt ne vairāk kā astoņi dalībnieki. Turpretī izmaksas par nodarbībām jāsedz pašai personai atbilstoši pakalpojuma sniedzēja cenrādim.

Uzvedības korekcijas programma tiek uzskatīta par pabeigtu, ja dalībnieks ir apmeklējis visas nodarbības. Ja kāda nodarbība ir kavēta, tā jāapmeklē citā uzvedības korekcijas grupā. Par transportlīdzekļa vadītāju, kurš pilnā apmērā apmeklējis un pabeidzis uzvedības korekcijas programmu, pakalpojuma sniedzējs izdara atzīmi transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Saskaņā ar CSDD sniegto informāciju šobrīd uzvedības korekcijas programmas nodarbības personām, kuras vēlas atgūt par braukšanu reibumā atņemtās tiesības, piedāvā četri pakalpojuma sniedzēji: SIA “GrandVer Klīnika”, SIA “Psihologs Tev”, SIA “DOMUS ATBALSTS” un SIA “Medvaravīksne”.

Vispirms jāpārvar noliegums un dusmas

Lai uzzinātu vairāk par nodarbību norisi, LV portālam izdevās sazināties ar diviem pakalpojuma sniedzējiem – SIA “GrandVer Klīnika” un SIA “DOMUS ATBALSTS”. 

SIA “GrandVer Klīnika” pārstāvis sarunā ar LV portālu norāda, ka uzvedības korekcijas programmas grupas tiek komplektētas vidēji divreiz mēnesī. Patlaban nodarbības norisinās tikai Rīgā, taču ar laiku plānots tās organizēt arī citviet Vidzemes teritorijā.

Savukārt SIA “DOMUS ATBALSTS” uzvedības korekcijas programmas nodarbības organizē četrās Latvijas pilsētās, proti, Rīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī. Tās komplektē atbilstoši pieprasījumam, bet ne retāk kā reizi ceturksnī katrā pilsētā.

Abi pakalpojuma sniedzēji akcentē, ka gandrīz visi jeb 90% nodarbību dalībnieku ir vīrieši.

“Visbiežāk tie ir vīrieši vecumā no 30 līdz 45 gadiem,” papildina SIA “GrandVer Klīnika” pārstāvis. Tomēr abās pakalpojuma sniegšanas vietās uzvedības korekcijas programmas nodarbību dalībnieku kopējais vecuma diapazons ir plašs – sākot no aptuveni 20 līdz pat 70 gadiem.

Līdzīgs ir arī abu pakalpojuma sniedzēju novērojums par dalībnieku vēlmi iesaistīties programmas norisē. Respektīvi, tā tiek vērtēta kā mainīga ar tendenci uzlaboties, kad pirmās dusmas un noliegums ir pārvarēts.

“Daļai dalībnieku sākotnēji ir skeptiska attieksme, bet ar laiku viņi kļūst ieinteresēti. Beidzot kursu, autovadītāji atzīst, ka informācija bijusi noderīga un mudinājusi mainīt uzvedību, kā arī labāk sevi izprast,” stāsta SIA “GrandVer Klīnika” pārstāvis.

SIA “DOMUS ATBALSTS” valdes locekle un uzvedības korekcijas programmas vadītāja Kristīne Ozola klāsta: “Parasti pirmajā nodarbībā dalībniekos vērojamas dusmas par to, ka viņiem tā jāapmeklē, bet jau ar otro nodarbību attieksme mainās – viņi iesaistās grupas darbā, savstarpēji komunicē, tāpat arī pozitīvi novērtē iespēju saņemt psihologa atbalstu.”

Saskaņā ar Satiksmes ministrijas datiem kopš 2024. gada pavasara, kad darbu uzsāka transportlīdzekļu vadītāju uzvedības korekcijas grupu nodarbību īstenotāji, nodarbībām norīkotas 474 personas, bet tās pabeiguši 165 dalībnieki.

Vienlaikus Valsts policijas (VP) apkopotā statistika liecina, ka ceļu satiksmes negadījumos iesaistīto reibumā esošo vadītāju skaits nedaudz samazinās.

Uzvedības korekcijas grupu nodarbības var tikt nozīmētas arī autovadītājiem, kuriem par citiem pārkāpumiem iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis astoņus. To paredz MK noteikumi Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi”.

Autovadītājiem kursā jāapmeklē četras nodarbības, kurās apspriedīs agresīvas uzvedības uz ceļa motīvus un izpausmes, mācīsies kontrolēt dusmas, atpazīt stresu, apzināties savas uzvedības izvēli, sekas un citas lietas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI