E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32705
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā rīkoties, ja veselības stāvokļa dēļ nevar turpināt strādāt nolīgto darbu

J
jautā:
20. maijā, 2024
Līga

Veselības problēmu dēļ nav iespējams turpināt darba attiecības, ķirurga slēdzienā norādīts, ka esmu darbnespējīga. Kāda ir kārtība, kā notiek paziņošana darba devējam? Vai darba devējs pēc sešu mēnešu slimošanas pats uzteiks darba līgumu? Vai neizmantoto atvaļinājumu par esošo gadu izmaksā kopā ar atlaišanas pabalstu? Darba attiecībās konkrētajā darbavietā esmu no 2003. gada.

A
atbild:
30. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja veselības stāvokļa dēļ nevarat turpināt darba tiesiskās attiecības, jums būs nepieciešams darba devējam iesniegt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izdotu apliecinājumu, kurā norādītas jūsu veselības problēmas un nespēja veikt nolīgto darbu. Tikai ar ķirurga slēdzienu nepietiks. Tomēr ķirurgam jūs varat vaicāt par turpmāko dokumentu nokārtošanu, lai izbeigtu darba attiecības un varētu saņemt atlaišanas pabalstu, kas jums pienākas. 

Saņemot apliecinājumu un to iesniedzot darba devējam, uzteikums būs jāizsaka darba devējam atbilstoši Darba likuma (DL) 101. panta pirmās daļas 7. punktam – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums. Darba likumā noteiktais uzteikuma termiņš šādā gadījumā ir nekavējoties no veselības stāvokļa apliecinājuma iesniegšanas brīža. Apliecinājumu var iesniegt arī slimības laikā. Minētais arguments ir pamats atlaišanas pabalsta izmaksai atbilstoši darba stāžam konkrētajā uzņēmumā (DL 112. pants). Vienlaikus izmaksājama arī neizmantotā atvaļinājuma kompensācija.  

Jums nav ieteicams izbeigt darba attiecības pēc darbinieka iniciatīvas (Darba likuma 100. pants). Tiesību normas neuzliek pienākumu darba devējam izmaksāt atlaišanas pabalstu. 

Ja konkrētajā situācijā darba attiecības tiks izbeigtas pēc pušu vienošanās, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu, arī tad tiesību normas darba devējam obligātu pienākumu izmaksāt atlaišanas pabalstu neparedz. Tomēr puses par to var vienoties un iekļaut vienošanās līguma tekstā. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas