E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33572
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Ja laulātie nevar vienoties par kopmantas sadali

J
jautā:
13. augustā, 2024
Juris

Nevaram vienoties par mantas sadali. Ir trīsistabu dzīvoklis, kas tika iegādāts par sievai piederošajiem sertifikātiem laulības laikā. Visa manta, sadzīves tehnika un dzīvoklī veiktie remonti un uzlabojumi izdarīti par vīra līdzekļiem. Sieva atsakās dalīt dzīvokļa vērtību uz pusēm, apgalvojot, ka viss pieder viņai. Kā pareizi rīkoties? 

A
atbild:
23. augustā, 2024

Ja laulātie nevar savstarpēji vienoties par kopmantas sadali, jāvēršas tiesā. Civillikuma 70. panta pirmā daļa noteic, ka tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu. Civilprocesa likuma 235.¹ pants paredz, ka  

prasības pieteikumā papildus citai obligātajai informācijai norāda, vai puses ir vienojušās par laulības laikā iegūtās mantas sadali un vai piesaka attiecīgus prasījumus. Tātad, ja laulātajiem ir strīds par laulības laikā iegūtās mantas sadali, to risinās tiesa.  

Par to, kas ir laulāto kopīgā un atsevišķā manta, varat lasīt LV portālā publicētajās e-konsultācijās “Laulāto kopīgā manta un pierādījumi par pretējo” un “Kas ir laulāto atsevišķa un kopīga manta” 

Laulāto kopīgā manta (t. sk. nemateriālā) ir tas, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem ar abu laulāto līdzdalību. Savukārt laulāto atsevišķā manta ir tas, kas iegūts pirms laulības vai par viena laulātā līdzekļiem. Civillikuma 91. pants noteic katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir: 

  • manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  • priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  • manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  • laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  • manta, ar ko atvietota iepriekšējos (1.4.) punktos minētā manta. 

Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķā manta, ierakstāms zemesgrāmatās. 

Vairāk par laulības šķiršanu tiesā varat lasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Par laulības šķiršanas kārtību tiesā”. Svarīgi norādīt, ka valsts nodeva par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ir 145 eiro + summa, ko ietekmē dalāmās laulāto kopmantas vērtība. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas pirmo punktu par prasību, kas novērtējama naudas summā, valsts nodeva maksājama šādā apmērā: 

  • par prasību līdz 2134 eiro 15 procenti no prasības summas, bet ne mazāk par 70 eiro; 
  • par prasību no 2135 līdz 7114 eiro 320 eiro plus četri procenti no prasības summas, kas pārsniedz 2134 eiro; 
  • par prasību no 7115 līdz 28 457 eiro 520 eiro plus 3,2 procenti no prasības summas, kas pārsniedz 7114 eiro; 
  • par prasību no 28 458 līdz 142 287 eiro 1200 eiro plus 1,6 procenti no prasības summas, kas pārsniedz 28 457 eiro; 
  • par prasību no 142 288 līdz 711 435 eiro 3025 eiro plus viens procents no prasības summas, kas pārsniedz 142 287 eiro; 
  • vairāk par 711 435 eiro 8715 eiro plus 0,6 procenti no prasības summas, kas pārsniedz 711 435 eiro.

Jebkurā gadījumā, pirms vērsties tiesā, pusēm būtu ieteicams mēģināt vienoties ārpus tiesas. Kā vienu no rīkiem var izmantot mediācijas pakalpojumu. Mediācijā puses ar mediatora profesionālu atbalstu cenšas vienoties par domstarpību savstarpēji pieņemamu risinājumu. Vairāk informācijas par mediācijas pakalpojumu pieejams sertificētu mediatoru mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas