E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27232
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Kas ir laulāto atsevišķa un kopīga manta

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2022
Valija

Labdien! Ar vīru nedzīvojam kopā 38 gadus, taču oficiāli laulība nav šķirta. Mums nav kopīga īpašuma un saimniecības. Ir pieaugusi meita. Manā īpašumā ir zeme un dzīvoklis. Zemi mantoju no mātes, bet dzīvokli iegādājos par saviem līdzekļiem. Vēlos pārdot daļu no zemes, bet atlikušo zemi un dzīvokli norakstīt meitai. Vai vīram var būt likumiskas tiesības uz manu īpašumu?

A
atbild:
20. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir:

  • manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  • priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  • manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  • laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  • manta, ar ko aizstāta iepriekšējos (1.–4.) punktos minētā manta.

Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatās.

Ja nekustamais īpašums (zeme) iegūts mantojuma ceļā, nekustamais īpašums būs kvalificējams kā laulātā atsevišķa manta un laulātais ar to var rīkoties pēc saviem ieskatiem, neprasot otra laulātā atļauju.

Saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Līdzdalība var notikt ar mantisku ieguldījumu un nemantisku ieguldījumu. Manta, kas nav iegūta iepriekš minētajos apstākļos, ir atzīstama par laulāto atsevišķu mantu. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta abiem pieder līdzīgās daļās.

Ja jūsu vīrs nav piedalījies nekustamā īpašuma (dzīvokļa) ieguvē un turpmākajā uzturēšanā (ne ar naudas līdzekļiem, ne cita veida palīdzību), tad, piemēram, laulības šķiršanas gadījumā, pastāvot strīdam par konkrēto īpašumu, jums būs pienākums pierādīt, ka viss nekustamais īpašums ir jūsu atsevišķa manta (nepastāvot līgumiskām laulāto mantiskajām attiecībām).

Savukārt, ja ir bijusi vīra līdzdalība, tas automātiski nenozīmē, ka nekustamais īpašums ir dalāms uz pusēm. Proti, manta vienlīdzīgās daļās tiek dalīta tad, ja katra laulātā ieguldījums nav precīzi nosakāms, bet, ja ieguldījuma apmērs ir zināms, tad kopīgās mantas sadale notiks, ņemot vērā faktiskos apstākļus, kā arī laulāto iesniegtos pierādījumus par šiem apstākļiem.

Lai šajos jautājumos izvairītos no nenoteiktības, jūs ar vīru varat vienoties par konkrētā nekustamā īpašuma statusu un reģistrēt attiecīgo atzīmi par atsevišķo īpašumu (skatīt: Zemesgrāmatu likuma 16. panta pirmā punkta a apakšpunktu un 61. pantu), kā arī noslēgt līgumu par laulāto mantiskajām attiecībām.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas