E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29016
Lasīšanai: 2 minūtes
1
28
1
28

Par laulības šķiršanas kārtību tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2023
Larisa

Labdien! Gribu izšķirties no vīra, taču viņš nepiekrīt. Kopīgu bērnu nav. Vai ir iespējams šķirties bez vīra piekrišanas? Kas jādara? Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2023

Pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, laulību šķir tiesa atbilstoši Civillikuma 69. un 70. pantā noteiktajam.

Tiesa laulību šķir, ja ir pamats uzskatīt, ka tā ir izirusi. “Laulība uzskatāma par izirušu, ja nepastāv laulāto kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos. Pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz gadu dzīvo šķirti. Laulātie dzīvo šķirti, ja viņiem nav kopīgas saimniecības un viens no laulātajiem noteikti negrib to atjaunot, noliedzot laulības kopdzīves iespējamību. Kopīga saimniecība var nepastāvēt arī tad, ja laulātie šķirti dzīvo kopīgā dzīvoklī. Ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā gadu, tiesa laulību var šķirt tikai tādā gadījumā, ja laulības iziršanas iemesls ir laulātā fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība pret laulāto, kas pieprasa laulības šķiršanu.” Tas ir noteikts Latvijas Republikas Civillikuma 71., 72., 74. pantā.

Prasības pieteikumu tiesai jūs varat iesniegt attālināti portālā e-lieta šeit vai arī pilsētas (rajona) tiesā klātienē pēc savas dzīves vietas. Tiesu saraksts ar adresēm ir pieejams šeit.

Prasības pieteikumā jums ir jānorāda laulības šķiršanas pamatojums, kāpēc laulība ir izirusi. Piemēram, jānorāda laiks, no kura jums ar vīru nav kopīgas mājsaimniecības, vai citi iemesli, kā arī jāpievieno laulības reģistrācijas apliecība.

Ir jāsamaksā valsts nodeva par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā (145 eiro).

Laulība ir šķirta no dienas, kad tiesas spriedums par laulības šķiršanu stājies likumīgā spēkā.

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas