E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32610
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsta atteikumu var apstrīdēt

J
jautā:
10. maijā, 2024
Anna

Labdien! Februārī iesniedzu VSAA iesniegumu ģimenes pabalsta saņemšanai. Viss tika akceptēts un gatavs izmaksām, bet pēc divām dienām noraidīts, man nezinot. VSAA vairākas reizes apmeklēju klātienē ar jautājumu, kādēļ vēl nav izmaksāts ģimenes pabalsts. Man atbildēja, ka nākamajā mēnesī naudiņa noteikti būs. Pēdējais apmeklējums VSAA nebija veiksmīgs, jo neviens neko nezināja. 10.05.2024. saņēmu vēstuli, kas ir sagatavota 23.02.2024. par ģimenes pabalsta noraidīšanu un iespēju apstrīdēt mēneša laikā no spēkā stāšanās dienas. Kā rīkoties tālāk? Diemžēl VSAA darbinieki, ar kuriem esmu runājusi, nav kompetenti.

A
atbild:
17. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ģimenes valsts pabalsta apmēru ietekmē tas, par cik faktiski audzināmiem bērniem pabalsts tiek saņemts. Ģimenes valsts pabalstu izmaksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 16 gadu vecumam, kā arī par bērnu vecumā no 16 līdz 20 gadiem, ja viņš mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. 

Pabalstu var pieprasīt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, taču ne vēlāk kā 24 mēnešu laikā no bērna viena gada vecuma. Pieprasot pabalstu vēlāk, to piešķir tikai par iepriekšējiem 24 mēnešiem pirms pabalsta pieprasīšanas dienas. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) lēmumā jābūt norādītam, pamatojoties uz kādām tiesību normām, jums pabalsts ir atteikts. 

Kā rīkoties tālāk, – arī tas ir paskaidrots lēmumā. Ja VSAA nodaļas amatpersonas lēmums neapmierina, personai ir tiesības to apstrīdēt VSAA direktoram. Kā jums ērtāk iesniegt iesniegumu VSAA direktoram, noskaidrojiet VSAA, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020. 

VSAA direktors, izskatot iesniegumu, pieņems lēmumu atcelt nodaļas amatpersonas lēmumu, ja tiks konstatēts, ka tas nav tiesisks, vai atstās lēmumu negrozītu, ja tas būs tiesisks. 

VSAA direktora lēmumu var pārsūdzēt, iesniedzot pieteikumu Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc personas dzīvesvietas adreses (Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē vai Valmierā). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas