E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33476
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Tiesības uz pabalstiem, ja nākamais bērns piedzimst bērna kopšanas atvaļinājuma laikā

J
jautā:
04. augustā, 2024
Kristīne

Labdien! Pašlaik atrodos BKA un saņemu vecāku un bērna kopšanas pabalstu par pirmo 7 mēnešus veco bērnu. Esmu arī otrā bērna gaidībās (21. nedēļa). Vai, iesniedzot iesniegumu par otrā bērna maternitātes atvaļinājuma piešķiršanu, turpināšu vienlaikus saņemt arī iepriekšminētos pabalstus par pirmo bērnu? Diemžēl tiesību aktos neatrodu informāciju vai arī neizprotu šādu situāciju. 

A
atbild:
06. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba ņēmēja dodas grūtniecības atvaļinājumā pirms nākamā bērna dzimšanas, kad vēl turpinās iepriekšējais bērna kopšanas atvaļinājums vai arī pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, tad viņai ir tiesības gan uz maternitātes, gan vecāku pabalstu. 

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. 

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darba nespējas (grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, bērna kopšanas atvaļinājumu) dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga. 

Lai saņemtu maternitātes pabalstu (slimības lapa B) darba devējam būs jāpārtrauc jums piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums, jo divos atvaļinājumos vienlaikus darba ņēmējs atrasties nevar. 

Par laika periodu, kad tiks piešķirts maternitātes pabalsts, vecāku pabalstu par pirmo bērnu varēsiet turpināt saņemt 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. 

Bērna kopšanas pabalsta izmaksa 171 eiro apmērā par pirmo bērnu maternitātes pabalsta saņemšanas laikā saglabāsies. 

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu. 

Minētais nosacījums tiek piemērots, ja: 

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu; 
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 3 gadu vecumu; 
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts. 

Ja visi nosacījumi ir izpildīti, tad vecāku pabalsts tiek piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu. Piešķirot vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, tiek salīdzināti pabalsti: iepriekšējais un tagadējais. Izmaksā vienu – apmēra ziņā lielāko – pabalstu. 

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.  

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas