E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25357
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Analīžu nodošana mājās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Liene

Labdien! Kur un kā saņemt medicīnisko palīdzību cilvēkam, kas nevar apmeklēt ārstu? Ģimenes ārsts teic, ka mājas vizītei nav jēgas, jo vajag analīzes. Kā var iegūt analīzes, ja cilvēks pats nevar apmeklēt ārstu? Ko darīt šādā situācijā? Vai tiešām asins analīzes nevar veikt mājas apstākļos? Vai ģimenes ārsts vispār var tā vienkārši atteikt un nerisināt problēmu?

A
atbild:
07. martā, 2022

Latvijā pieejamas atsevišķas laboratorijas, kuras piedāvā veikt, piemēram, asins analīzes mājas vizītēs, tiesa, piemērojot par pakalpojumu samaksu.

Šādā gadījumā tomēr labāk būtu vērsties pie ģimenes ārsta, lūdzot šo jautājumu risināt.

Vienlaikus, ja ir aizdomas par ārsta neprofesionālu rīcību, ar sūdzību par ārstniecības iestādes vai ārsta darba kvalitāti (piemēram, aizdomas par nepareizu vai nekvalitatīvi veiktu izmeklēšanu vai ārstēšanu) jāvēršas Veselības inspekcijā ar iesniegumu.

Anonīmu sūdzību var neizskatīt. Iesniegumā Veselības inspekcijai jānorāda: iesniedzēja vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese, ārstniecības iestāde un ārstēšanās laiks, kontaktinformācija (e-pasts vai tālrunis). Iesniegumam jāpievieno visa jūsu rīcībā esošā dokumentācija, kas varētu būt noderīga lietas izskatīšanā.

Tāpat uz iesnieguma, sūdzības vai priekšlikuma jābūt iesniedzēja parakstam.

Iesniegumu var nosūtīt pa pastu (Klijānu iela 7, Rīga, LV–1012) vai elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu Elektronisks iesniegums Veselības inspekcijai.

Visu ekspertīzei nepieciešamo medicīnisko dokumentāciju no ārstniecības iestādēm pieprasīs Veselības inspekcija. 

Sīkāku informāciju iespējams iegūt, zvanot pa tālruni 67081600 vai ierodoties Veselības inspekcijā. Inspekcijas darba laiks: katru darba dienu no plkst. 8.30 līdz 12.30 un no 13.00 līdz 17.00.

Ja uzskatāt, ka veselībai ir nodarīts kaitējums, kas radījis arī materiālus zaudējumus, jums ir tiesības vērsties Ārstniecības riska fondā ar atlīdzības prasījuma iesniegumu. Šādā gadījumā Veselības inspekcija veiks ekspertīzi, sagatavos atzinumu un noteiks kaitējuma apmēru procentos, kā arī vērtēs ārstniecības izdevumu saistību ar pacientam nodarītā kaitējuma seku mazināšanu vai novēršanu. Lai pacients pieprasītu atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, viņam ar iesniegumu jāvēršas Nacionālajā veselības dienestā, nosūtot pa pastu vai iesniedzot elektroniski (nvd@vmnvd.gov.lv), ja tas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un ja nav pievienoti dokumenti, kuriem obligāti iesniedzami vai uzrādāmi dokumentu oriģināli. Plašāka informācija Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļā Iesniegums Ārstniecības riska fondam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas