E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26805
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Kādi ir noteikumi invalīdu stāvvietas kartes saņemšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2022
Ilze Zariņa

Labdien! Esmu 2. grupas invalīde, kura saņem transporta līdzekļa kompensācijas pabalstu, bet kurai nav atļaujas transporta līdzekļa pārveidošanai. Vai arī es varu saņemt atļauju, lai izmantotu stāvvietu invalīdiem?

A
atbild:
17. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ceļu satiksmes noteikumu 246. punktā noteikts: automobiļiem, kurus vada vai kuru pasažieri ir personas ar invaliditāti, kam ir kustību un gaitas traucējumi un kam Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija izsniegusi atzinumu par medicīniskajām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai, vai automobiļiem, kuru pasažieri ir personas ar I invaliditātes grupu sakarā ar redzes traucējumiem, automobiļa salonā pie priekšējā stikla atļauts novietot invalīdu stāvvietu izmantošanas karti. Invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas sniegto informāciju, izsniedz Ceļu satiksmes drošības direkcija.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas informācijā norādīts: invalīdu stāvvietu izmantošanas karti izsniedz:

  • personām, kurām ir izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinums par medicīniskām indikācijām vieglā automobiļa speciālajai pielāgošanai un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai;
  • personām ar I grupas redzes invaliditāti.

Lai CSDD klientu apkalpošanas centrā saņemtu invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, nepieciešams iesniegt šādus dokumentus:

  • kādu no šiem personas invaliditāti apliecinošiem dokumentiem:
    • VDEĀVK atzinumu par medicīniskām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai.
    • I invaliditātes grupas apliecību un VDEĀVK izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka personai ir redzes invaliditāte;

Pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai personām ar invaliditāti, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās, ir viens no valsts sociālo pabalstu veidiem (Valsts sociālo pabalstu likuma 12. pants), un to piešķir personai, kurai pašai vai kuras bērnam normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā ir noteikta invaliditāte un VDEĀVK ir izsniegusi atzinumu par medicīniskajām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai (atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumu Nr. 805 “Prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas un invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas noteikumi” 9. pielikumam).

Pabalsta apmērs un izmaksas kārtība noteikta Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumos Nr. 1606 “Noteikumi par pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai personām ar invaliditāti, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas