E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33482
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai vecāki var vienlaikus atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā

J
jautā:
04. augustā, 2024
Maija

Vai abi vecāki var būt vienlaikus bērna kopšanas atvaļinājumā un tēvs var izmantot vecāku pabalsta nenododamo daļu? Vai arī BKA obligāti jābūt secīgam? 

A
atbild:
06. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs. Tiesības uz šo pusotru gadu jeb 18 mēnešus ilgo atvaļinājumu ir katram no vecākiem, katram darbiniekam, kuram piedzimst bērns. Darba devējs šo atvaļinājumu neapmaksā. Fakts par atrašanos bērna kopšanas atvaļinājumā ir noteicošais saistībā vecāku pabalsta izmantošanas tiesībām. 

Darba likuma 156. pantā ir noteikts: 

(1) Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. 

(2) Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu 

Abi vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā var atrasties gan vienlaikus, gan secīgi – atšķirīgos periodos līdz bērna astoņu gadu vecumam. 

Tiesības uz vecāku pabalsta nenododamo daļu, diviem kalendāra mēnešiem, ir katram no vecākiem, un to var izvēlēties saņemt līdz dienai, kad bērns sasniedz 8 gadu vecumu.  

Vecāku pabalsta nenododamo daļu bērna tēvs var izmantot jau tūlīt pēc bērna piedzimšanas, kad bērna mamma saņem maternitātes pabalstu, vai jebkurā citā periodā līdz bērna astoņu gadu vecumam. Nenododamo daļu var saņemt arī vienlaikus ar otru vecāku laika periodā, kad tas saņem vecāku pabalsta pamatdaļu vai savu nenododamo daļu. 

Lai bērna tēvs varētu saņemt vecāku pabalsta nenododamo daļu, viņam ir obligāti jāatrodas darba devēja piešķirtajā bērna kopšanas atvaļinājumā. Tātad tēvam no kopējā pusotru gadu ilgā BKA divi mēneši noteikti ir jāizmanto laikā, kad viņš vēlas saņemt vecāku pabalsta nenododamo daļu. 

Plašāks izklāsts par situācijām ir pieejams LV portāla publikācijā Vecāku pabalsta nenododamā daļa – kad un kas to var saņemt. 

Ja nepieciešams iegūt detalizētāku informāciju par savu situāciju, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas