E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33673
Lasīšanai: 5 minūtes

Kā maksā maternitātes pabalstu, ja bērns piedzimis priekšlaikus

J
jautā:
22. augustā, 2024
Sandija

Labdien! Man ir atvērta darbnespējas lapa ar termiņu līdz 10.09.2024. (pirmsdzemdību atvaļinājums) un izmaksāta maternitātes pabalsta pirmā daļa. Bērniņš piedzima priekšlaikus (10.08.2024.). Vai šobrīd, neskatoties uz bērna dzimšanu, joprojām atrodos pirmsdzemdību atvaļinājumā? No kura datuma varu pieprasīt maternitātes pabalsta otro daļu? Kāpēc laulātais nevar uzrādīt VID mani kā apgādājamo ar pamatojumu “par nestrādājošu laulāto vai partneri, kurš rūpējas par bērnu vecumā līdz 3 gadiem ..”? Zinu, ka šāda iespēja pēc likuma eksistē un to var izdarīt no bērna dzimšanas brīža. Vai un kad tad to varēs izdarīt? 

A
atbild:
28. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Andrika Stretinska skaidro: “Sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, sievietei ārsts izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām. 

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darbā gūstamos ienākumus, vai ja ienākumus zaudē pašnodarbināta sieviete. 

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par 56 vai 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām un 56 vai 70 dzemdību atvaļinājuma dienām (ņemot vērā laiku, kad sieviete stājas ārsta uzskaitē, un to, vai dzemdībās bijuši sarežģījumi), par kurām ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.  

Ja bērns piedzimis grūtniecības atvaļinājuma laikā, tad sākotnēji noteiktais grūtniecības (pirmsdzemdību) atvaļinājuma periods nemainās un maternitātes pabalstu piešķir pēc tādiem pašiem noteikumiem kā vispārējā gadījumā, ja bērns ir dzimis ārsta norādītajā laikā. 

No jau piešķirtā maternitātes pabalsta nekas netiek atskaitīts vai samazināts, ja bērns ir dzimis agrāk/vēlāk, nekā ārsts noteicis. Šāda situācija neietekmē maternitātes pabalsta izmaksu un apmēru. Tas nozīmē, ka jau piešķirtais maternitātes pabalsts par grūtniecības periodu netiks pārrēķināts. Savukārt maternitātes pabalsta otra daļa par dzemdību periodu jums ir jāpieprasa, un tā tiks piešķirta, tiklīdz ārsts izsniegs darbnespējas lapu B par dzemdību periodu, sākot no 11.09.2024., par 56 vai 70 dienām. Lai saņemtu maternitātes pabalsta otru daļu, atkal ir jāiesniedz iesniegums VSAA maternitātes pabalsta piešķiršanai.” 

Jā, likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic, ka nodokļa atvieglojums pienākas par nestrādājošu laulāto, arī par nestrādājošu partneri, kurš rūpējas par bērnu vecumā līdz trim gadiem (likumā teikts – kura apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem). 

Likuma 13. pantā ir noteikts arī tas, kādos gadījumos atvieglojumu nevar saņemt. 

Valsts ieņēmumu dienesta aktualizētajā metodiskajā materiālā “Algas nodokļa grāmatiņa” ir paskaidrots, kā norādīt jaunu apgādājamo. 

Lai algas nodokļa grāmatiņā pievienotu apgādājamo personu, meklētājā ievada personas vārdu, uzvārdu un personas kodu. Jāatzīmē pamatojums no uzskaitītajiem: jūsu gadījumā – par laulāto vai partneri, kurš rūpējas par bērnu vecumā līdz 3 gadiem vai (..). 

Persona var būt apgādībā, ja atbilst vienam no pamatojumiem. Izvēloties pamatojumu, atsevišķos gadījumos, ja VID rīcībā nav informācijas, kas apliecina nodokļa maksātāja tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, jāpievieno papildu dokumenti, kas apliecina tiesības uz konkrētā nodokļa atvieglojuma piemērošanu (piemēram, grūtniecības lapa B vai tiesas spriedums par uzturnaudas piedziņu no vecākiem un tiesu izpildītāja akts par piedziņas neiespējamību). 

Ja neizdodas pievienot jauno apgādājamo, tad sazinieties ar Valsts ieņēmumu dienestu, zvanot uz 67120000. Varat izmantot saziņas iespēju, kas ir norādīta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS): sarakste ar VID. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas