E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31915
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai ir tiesības iepazīties ar detalizētiem aptaujas rezultātiem

J
jautā:
01. martā, 2024
Aija Piļka

Mūsu daudzdzīvokļu mājā tika veikta dzīvokļu īpašnieku aptauja “Par pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu un ar to saistītiem jautājumiem”. Aptaujas uzaicinājumā tika norādīts, ka aptauja tiek veikta saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51. pantu. Pēc aptaujas rezultātu apkopošanas mums tika izsniegts balsošanas rezultātu protokola izraksts. Vairāki dzīvokļu īpašnieki vēlējās iepazīties ar detalizētu balsojuma rezultātu. Aptaujas organizētāja mums paskaidroja, ka iepazīties ar to mēs nevaram, jo šādas tiesības ir dotas saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu, bet aptaujā norādītais likums šādas tiesības neparedz. Vai mums tomēr ir tiesības iepazīties ar detalizētiem aptaujas rezultātiem? 

A
atbild:
06. martā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Mačuka, zvērināta advokāte

Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51.1 pants paredz dzīvokļu īpašnieku lēmuma pieņemšanas procedūru, nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci. Šī likuma otrā daļa noteic, ka lēmuma pieņemšanas procedūras ietvaros ierosinātājs katram dzīvokļa īpašniekam nosūta ierakstītā vēstulē vai izsniedz pret parakstu uzaicinājumu pieņemt lēmumu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu un šo tiesību nodošanu ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotajai personai, balsojot “par” vai “pret” lēmuma pieņemšanu. Uzaicinājumam pievieno likumā noteiktos dokumentus. 

Lēmuma pieņemšanas procedūras ietvaros ierosinātājs raksta protokolu par balsošanas rezultātiem un piecu darba dienu laikā nosūta to visiem dzīvokļu īpašniekiem. Balsošanas protokolā norāda:  

  • uzaicinājuma izsūtīšanas dienu un dzīvokļu īpašniekiem noteikto balsošanas termiņu;  
  • pieņemto lēmumu un ar to saistītās balsošanas rezultātus;  
  • balsošanas biļetenos norādītos dzīvokļu īpašnieku atšķirīgos viedokļus;  
  • citas balsojumam būtiskas ziņas.

Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51.1 panta piektā daļa paredz, ka dzīvokļu īpašniekiem piecu darba dienu laikā tiek nosūtīts protokols par balsošanas rezultātiem. Minētais likums neparedz dzīvokļu īpašnieku tiesības iepazīties ar detalizētu balsošanas rezultātu, bet tas nenozīmē, ka dzīvokļu īpašniekiem nav tiesību ar to iepazīties. 

Tā kā aprakstītajā gadījumā tika rīkota aptauja, savukārt aptaujas rīkošanas kārtību nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 20. pants, tad ir jāņem vērā tieši šis likums. Dzīvokļa īpašuma likuma 20 .panta ceturtā daļa paredz: ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem to pieprasa, tad dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks uzrāda pārējo dzīvokļu īpašnieku balsojuma rezultātus. Līdz ar to dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības iepazīties ar detalizētu balsojumu rezultātu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas